Den japanske hagen i Slottsträdgården i Malmö

Vegetasjonen er plassert som «øyer i et hav» av svart basalt.

I Slottsträdgården ved Malmöhus slott er det etablert åtte temahager designet av svenske landskapsarkitekter og hagedesignere. Temahagene er lagt på en del av det 12 dekar store området som i sin tid var byens planteskole.

Koreablomsterkornell (Benthamidia kousa, syn. Cornus kousa) utgjør et sentralt element i den japanske hagen.

Det økologisk drevne området inneholder ellers blant annet grønnsakhage, frukthage, stauderabatter, urtehage og rosehage. Slottsträdgården ble offisielt innviet 8. mai 1998 etter fire års forberedelser. De første seks årene etter innvielsen ble hagen drevet av en stiftelse, men fra 2003 har Malmö by stått for driften av hagen, som er blitt en turistmagnet.
En av temahagene er designet av slottsgartner John Taylor og anlagt som en japansk hage. Hagen er anlagt etter inspirasjon fra den zen-buddhistiske hagekunsten. Den er stramt oppbygd med relativt få elementer og et begrenset antall planteslag. Miljøet skal bidra til at besøkeren finner indre ro. De svarte steinene er lagt ut etter en gjennomtenkt plan, med gradvis minkende størrelse innover i hagen. Steinene er av bergarten diabas fra Boalt i Skåne og er en metafor for vann – en viktig del av konseptet. I hagen ligger det gangstier av plankebord av sibirsk lerk. Ifølge Taylor gir treverket rommet et modernistisk preg som samspiller med buddhismens meditative enkelhet.

«For å kunne ta til seg denne hagen på en slik måte jeg har tenkt, er det viktig å ha tålmodighet. Konseptet tachidomaru – stå og pause – avslører det uventede som man ellers lett kan gå glipp av.» Slottsgartner John Taylor

De hvite høybladene omkring blomsterstanden bidrar til den store prydverdien hos koreablomsterkornell.

Opprinnelig plantemateriale i hagen:
Acer palmatum – viftelønn
Benthamidia kousa – koreablomsterkornell
Ilex crenata – japankristtorn
Luzula sylvatica – storfrytle
Phyllostachys nigra og kultivaren ‘Boryana’ – svart bambus
Phyllostachys bissetii – bambus-art
Pinus nigra – svartfuru