Rikstrygdeverket med parkanlegg er fredet

Rikstrygdeverket med parkanlegg, som for en stor del ligger innenfor barnehagens inngjerding.

Riksantikvaren har nylig fredet det tidligere administrasjonsbygget for Rikstrygdeverket på Skillebekk i Oslo. Fredningen omfatter bygningenes eksteriør, deler av interiøret, og parkanlegget.

– Rikstrygdeverket er et tidstypisk, offentlig signalbygg med betydelige arkitektoniske og kunstneriske kvaliteter, sier riksantikvar Jørn Holme.
Det modernistiske administrasjonsbygget i krysset Drammensveien / Munkedamsveien ble tegnet av arkitekt F. S. Platou og reist i 1958-60. Bygningene består av en høyblokk i 10 etasjer, en lavblokk i 2-3 etasjer samt et lite parkanlegg. Arkitekturen er typisk for tiden. Staten satset stort på å bygge ut velferdsordningene i etterkrigstiden, og Rikstrygdeverkets bygninger vitner om statens høye ambisjonsnivå. Rikstrygdeverket har flere kunstneriske utsmykninger, blant annet Arne E. Holms metallarbeider på lavblokkens fasade.

Parkanlegg fra 1960

Kvinner kom i større grad ut i arbeidslivet på denne tiden, og Rikstrygdeverket ble tilrettelagt med egen barnehage for barn av kvinnelige funksjonærer. Også i dag er deler av anlegget i bruk som barnehage, mens de øvrige lokalene blir brukt som kontorer. Barnehagen disponerer store deler av parkanlegget mellom lav- og høyblokken. Dette ble tegnet av plansjef E. Strøm i Oslo Parkvesen i 1960, med de velkjente landskapsarkitektene Morten R. Grindaker og Egil Gabrielsen som tekniske konsulenter.
Parken har blant annet et stort bjørketre, tre toppede lindetrær og grupper av buskfuru. Nær inngangspartiet til auditoriet i lavblokken finnes en buskrabatt med en blanding av barplanter og løvfellende busker.

Les mer.

Arne E. Holms metallarbeider på lavblokkens fasade.