Kjøp deg et tre i Berlin


BERLIN: Om du ikke har råd til leilighet i Berlin, hva med et eget tre? For bare 500 euro kan du sikre deg et eget bytre med navnet ditt på. I høst står bydelene Friedrichshein-Kreuzberg, Mitte, Neukölln og Tempelhof-Schöneberg for tur.  Målet for kampanjen er 10 000 nye trær innen 2017. Berlin skal totalt få en million nye gatetrær.

For en del år tilbake måtte Berlins myndigheter felle flere trær på grunn av sykdom, aldring, skadedyrangrep og skader. Ettersom byens økonomi var dårlig, kunne ikke myndighetene bære kostnadene ved nyplantinger.

Kampanjen Die Berliner Stadtbaumkampanje, lansert i 2011, ble igangsatt for å sikre at nye trær blir plantet i byen. Så fort en privatperson eller gruppe kjøper et tre til 500 euro, sponser myndighetene resten. Et nytt tre koster om lag 1200 euro inklusiv planting og intensiv skjøtsel de første årene. På nettet kan du finne et gatekart med oversikt over kjøpte og ukjøpte trær. Altså ledige plasser hvor et tre kan plantes. Treet får et skilt med navnet ditt, dersom du ønsker det.

Tre i Liegnitzer strasse 

Du kan kjøpe det som enkeltperson, eller gå sammen med andre.
Berlin-folk er kjent for sin kjærlighet til grønne parker og trær. Flere engasjerer seg frivillig for å vanne bytrærne. I Berlin får også gartnerstudenter en grundig utdanning i trepleie og beskjæring. Alle bytrær har montert et nummer og er registrert i bytredatabasen. Berlin har i dag om lag 440 000 gatetrær. På sikt er målet å nå en halv million.