Gjenskapt renessanseinspirert hage på Stend

To av de gjenskapte kvarterene foran hovedbygningen på Stend.
«Fra seint 1600-tall og utover på 1800-tallet var Stend hovedgård viden kjent for sin vakre hage med blomsterparterrer, bueganger og karpedammer. Den vakre, renessanseinspirerte hagen forsvant bokstavelig talt under torven i løpet av de neste 200 årene, men nå er hagen dels rekonstruert og dels gjenskapt.» skriver landskapsarkitekt MNLA Anne K. Irgens i park & anlegg 2/2017.

Hun forteller om prosessen fra det politiske vedtaket i 2010, om georadarundersøkelser og hagehistoriske utgravninger, og resten av den omfattende innsatsen for å få gjenskapt den historiske hagen på Stend.

Hagearkeologiske utgravninger ledet av Inger Ernstsson, Bjørn Anders Fredriksen og Annegreth Dietze-Schirdewahn var en viktig del av forundersøkelsene.
Kvarterene mangler innrammingen av klipt buksbom, som er under oppformering. Foreløpig er det lagt smale striper med plengras. Grusgangene har fått et lag naturgrus fra Modalen med ganske lite finstoff.

 

De gjenskapte bedene inneholder ulike urter til pryd og nytte; sommerblomster, grønnsaker og historisk korrekte stauder.