Cph Garden 2019: Tendenser


Fra 20. til 23. juni arrangerte Haveselskabet i Danmark Cph Garden 2019. Noen tendenser var merkbare, og når en ser Chelsea Flower Show, Garden Trend Report og signaler fra hageentusiaster og den grønne bransjen under ett, mener Haveselskabet å se fem tydelige tendenser.

Bærekraft og biodiversitet
Folk får større bevissthet om klimautfordringene, og dyrelivet blir prioritert med blomstrende planter for insekter, små hagedammer for frosker og hegn for pinnsvin. Klimarobuste stauder blir etterspurt, og nordiske planter og hager med preg av villflora er i fokus.

Byhager og hager på lite areal
Salat i vinduskarmen, tomater på balkongen og prydblomster i krukker er blitt en urban hagetrend etter hvert som folk flytter fra enebolig til blokkleilighet i tettstedene. Urbant hagebruk er på mote, og selv noen få kvadratmeter på balkongen skal utnyttes. Vanning er en utfordring, men det blir utviklet systemer som samler opp vann og varsler når plantene trenger vanning. Kolonihagene har fortsatt lange ventelister.

Sunnhet og fellesskap
Stressfrie soner og hagearbeid som fysisk avkobling – med søken etter ro og kontakt med naturen bidrar hagene til trivsel og sunnhet. Blant Haveselskabets medlemmer svarer 94 prosent at de blir i bedre humør etter et opphold i hagen. I en hage behøver du ikke prestere, bare være.

Den spiselige hagen og prydhagen
Sjølforsyning ser ut til å være like viktig som vakre staudebed og storslagen roseblomstring. For ikke mange år siden var kjøkkenhagen noe man til nød satte av plass til. Med økt bevissthet om klimautfordringer blir folk mer oppmerksomme på hvor maten kommer fra. Kortreist er blitt et motebegrep, og mange ønsker kontroll med hvor maten kommer fra. Kompostering er noe mange vil vite mer om. Men prydhagen og kjøkkenhagen kan like gjerne ligge ved siden av hverandre – og planter med spiselige blomster gir både pryd og nytte.

Design og innredning
Grensene mellom ute og inne er ikke lenger så tydelige. Dette stiller nye krav til design og kvalitet på møbler og utendørs fasiliteter. Hagen blir i større grad et rom som får innredning som likner stue og kjøkken. Møbler med rett design og funksjonalitet kan flyttes fra (hage)stuen og ut i hagen. Bruk og kast-mentalitet er ikke lenger så utbredt.

I de kommende ukene presenterer vi på nettsiden noen av de åtte utstillingshagene på årets Cph Garden. Alle inneholder elementer som illustrerer en eller flere av de tendensene som er beskrevet her.

Kilde: Haveselskabets presentasjon av Cph Garden 2019