Den danske jungel

Fra 20. til 23. juni arrangerte Haveselskabet i Danmark Cph Garden 2019. Til den store hagefesten var det etablert åtte utstillingshager. En av disse var «Dansk Jungle» designet av en gruppe hage- og landskapsarkitekter som er tilknyttet Haveselskabet og tegner hager for medlemmene. De fem er Karen Dahl, Mette Rønne, Frank Kirkegaard, Lise-Lotte Juul Jensen og Henriette Lyngsted.

Om prosjektet forteller de: – Med den danske jungel prøver vi om det er mulig å skape et eventyrrom på ganske få kvadratmetere. Her kan man trekke seg tilbake fra omverdenen og samtidig gå på oppdagelsestur i vakre sanseopplevelser. Som barn hadde vi et hemmelig sted bakerst i hagen – der var vår jungel. Det er stemningen fra dette stedet vi vil gjenskape, slik at det også kan brukes av voksne. Vår danske jungel er både enkel og stilisert, samtidig som den er en frodig og blomstrende utgave av den danske skogen. Her har vi ønsket å gjenskape de gode kvalitetene fra skogen; frodigheten, duften, lysets dans mellom bladene og enkle, vakre blomster. Det er et sted for ro og fordypelse – rett utenfor hagedøren.

Hagen har både mørk skygge og lysåpne steder. Det er valgt frodige, grønne planteslag med ulike bladformer, greinstruktur og bladfarger. En gangsti går i sikksakk og krysser et vannløp som går på tvers av hagen, som blir avsluttet av en pergola med krokete overliggere. Til sammen skaper dette gode rammer for å koble av og glemme stress og jag for en stund.

Som en ekstra dimensjon har designerne tilført enda en sanseopplevelse, i form av en lydkollasj utarbeidet av lydkunstneren Birgit Løkke. Lyden kommer fra spesialdesignede høyttalere i terrakotta. Den skaper et lydlandskap med klanger fra naturen.
Den danske jungel ble bygd av anleggsgartnerfirmaet anders matthiessen og ble presentert av Facebook. Hagen var en av de fire utstillingshagene som mottok gullmedalje.