Der ingen skulle tro at palmer kunne gro

Foto: Tove Ladstein

På den 1,4 kvadratkilometer store øya Sør-Hidle i Ryfylke finner vi det private parkanlegget Flor & Fjære, som knapt kan sammenliknes med noe annet grøntanlegg her i landet. Parken er usedvanlig godt skjøttet, og innholdet av fargerike og eksotiske planter bringer tankene til sørligere breddegrader.

Foto: Tove Ladstein

Utviklingen av Sør-Hidle til dagens øy-oase begynte i 1965. Da kjøpte Åsmund og Else Marie Bryn det som blir beskrevet som en forblåst husmannsplass på øya. Her bygde de en familiehytte og opparbeidet en hage rundt hytta. Åsmund plantet mange trær og erfarte hvor stor virkning trærne hadde på mikroklimaet. Mer eksotiske treslag klarte seg overraskende godt på den forblåste øya. Over tid ble hagen stadig større, fikk mer frodighet, og folk begynte å strømme til for å se den.

I dag er det tredje generasjon som driver Flor & Fjære. De tar imot besøkende i sommerhalvåret og kombinerer parkopplevelsene med servering i jungelrestauranten i et nyoppført veksthus på 4000 kvadratmeter.

Foto: Tove Ladstein

I Flor & Fjære finnes avdelinger med ulike temaer, og planteslag fra mange deler av verden er hentet inn og etablert i parken. Likevel er det nok de mange blomsterrike bedene med utplantingsplanter i strålende farger som imponerer et flertall av de besøkende mest. Mange av trærne i parken er stammet opp i uvanlig høyde, men dette er gjort for at sommerblomstene skal trives og få mest mulig lys.

Informasjonsansvarlig i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) Tove Ladstein besøkte Flor & Fjære sommeren 2022. Hun var like imponert som alle andre etter besøket i øy-oasen. Blant de mange bildene fra besøket presenterer park & anlegg 7/2022 et utvalg, som vi håper yter stedet rettferdighet. Utgaven blir utgitt 9. september.