En drømmehage til alle

Fra 20. til 23. juni arrangerte Haveselskabet i Danmark Cph Garden 2019. Til den store hagefesten var det etablert åtte utstillingshager. En av disse var «Drømmehave til alle» designet av Hannu Sarenström. – Jeg ser meg selv som mat- og hageinspirator, men jeg har designet mange hager til utstillinger og i det offentlige rom. Men egentlig skriver jeg bøker om mat og hage og har alltid brukt min egen hage og mitt eget liv som drivkraft i prosjektene. Det bygger på at hverdagen skal være en fest, men det behøver ikke være luksus. For det å sitte i en blomstereng og spise middag en helt alminnelig onsdag, det er fest for meg.

Om «Drømmehave til alle» sier han: – For meg er det viktig å ha en generøs blomstring i vakre komposisjoner. Jeg vil gjerne ha beplantninger med stauder som bringer tankene mot naturens blomsterenger. Selv om det er kulturplanter og forholdene er små, kan hagen blomstre fra tidlig vår til sein høst. Sitteplasser er naturligvis viktig, og så må det finnes trær, som skaper tak og en kjølig plass under vandrende skygge på varme sommerdager.
Alle elementene er viktige for helheten, men kan hende er kjøkkenhagen den viktigste. Å dyrke ens egen mat gir stor tilfredshet og en tilknytning til det mennesket alltid har gjort. Når jeg blir gammel, vil jeg ha en liten hage med et drivhus. Der kan jeg ta en rast, lese bøker og nippe til en forfriskende rosévin mens jeg kikker ut over engene.

Hagen ble anlagt av anleggsgartnerfirmaet Elite Anlæg og frivillige medhjelpere. Den var én av de to utstillingshavene som mottok sølvmedalje under årets Cph Garden.