Lille Eden – en fantasirik sansehage bygd på entusiasme


Frodighet og fantasi preger sansehagen.

I Vestfossen, et tettsted langs hovedveien mellom Drammen og Kongsberg, kan det være fornuftig med en kort pause, ikke for å finne det bibelske Eden, men for å besøke Lille Eden, et sted der vegetasjon, fantasi og innsatsvilje har resultert i en sansehage utenom det vanlige.

Tekst og foto: Ole Billing Hansen

Fiskeren er en av mange «personer» som møter deg i Lille Eden.

Lille Eden er resultat av et privat initiativ for 17 år siden. Ingjerd og William (Bill) Holmes ønsket å gi barn en plass å leke mens foreldrene studerte kunst i nabobygningene ved Fredfoss kultursenter. Sansehagen er ikke deres private hage, for ekteparet har en stor (og sikkert velstelt) hage ved privatboligen i nabolaget. Så hvordan har det seg at Lille Eden eksisterer? Ingjerd forteller at arealet tilhører eierne av de nedlagte fabrikkbygningene der kultursenteret er etablert. Eierne er Brunstad menighet (tidligere kjent som Smiths venner). De ga ekteparet Holmes tillatelse til å anlegge en liten hage for lek tvers overfor fabrikken. Dette var i 2005, og siden har arealet vokst, slik at hagen i dag er på om lag fire dekar.

Et stort sortiment av prydbusker, klatreplanter, stauder og sommerblomster viser ekteparet Holmes’ lidenskap for planter.

Gjenbruk har vært en hovedtanke, så noe treverk og øvrige byggematerialer er mottatt som gave. Ikke minst har vegetasjonen vokst seg til, og fantasien har fått fritt spillerom underveis. Resultatet er en hage som er blitt et populært sted å oppsøke for barn. De kommer sammen med barnehageavdelingen, på klassetur eller med foreldrene på søndagstur. Parken er åpen døgnet rundt, men porten er låst om vinteren. Dersom noen ønsker, tar Ingjerd Holmes gjerne en guidet tur gjennom hagen i sesongen: – Barna får beskjed om at de ikke får lov til å kaste steiner i dammen, for der bor det salamandere, og at det heller ikke er lov til å plukke blomster. Dette fungerer greit. Neste gang barna kommer på besøk, er det de som instruerer foreldrene om reglene i hagen!

Les hele historien og se en bildekavalkade i park & anlegg 9/2022 med utgivelse 11. november.