Naturligvis – den ville hagen

Fra 20. til 23. juni arrangerte Haveselskabet i Danmark Cph Garden 2019. Til den store hagefesten var det etablert åtte utstillingshager. En av disse var «Naturligvis – den vilde have» designet av biolog, hagebokforfatter og designer Katrine Turner i samarbeid med arkitekt Jonas Goltermann fra TegnG i Aarhus.

Om hagen sier designeren: – Den naturlige, ville hagen er en inspirerende hage med plass til både dyr og mennesker. Mangfold og biodiversitet utfolder seg i så vel plantevalg som ulike former for ly og le. Her presenterer og formidler vi et bærekraftig alternativ til den klassiske prydhagen, en hage som trives i det danske sommerværet og de ekstremene som vil bli vanligere med tiden. Vi ønsker å utfordre tanken om at hagen må være helt igjennom frisert og kontrollert. I stedet vil vi designe en hage som bygger bro mellom natur og kultur, som en større og integrert del av hverdagen vår.
Naturlige og ville hager er ikke bare pene sommerblomster. Det er levesteder, kvister og gamle greiner, villskap og uperfeksjonisme. Vi vil vekk fra pene gressplener som ligger som grønne ørkener og i stedet skape uterom som inviterer oss ut for å undres og forundres over alt livet som utfolder seg. Vi er overbevist om at en naturlig hage vil skape en grunnleggende forståelse og respekt for våre felles ressurser, miljø og natur, både nå og i framtiden.

Vi har skapt en hage der det er større harmoni mellom det som blir tatt og gitt tilbake. Det er lagt stor vekt på i hovedsak å bruke ville nordiske planteslag, som ikke lenger bør regnes som ugras. Vi ønsker å vise skjønnheten i de mer ydmyke villplantene. Vi bruker dem til å skape jordforbindelse og velvære, samtidig som de er behagelige for både øyet og miljøet.

Hagen ble anlagt av anleggsgartner Frederik Rommelhoff. Etter at utstillingen var over, ble en del av plantene gitt til prosjektet «Grønne Kræfter» – en sosialøkonomisk virksomhet på Vesterbro i København som arbeider med byhagebruk, kvalifisering og sysselsetting for folk som sliter med å få fast arbeid. Hagen var en av de fire utstillingshagene som mottok gullmedalje.