Ny sentrumslekeplass på Tollbodallmenningen

Gamle, gjenbrukte konteinere er innredet for opphold og aktiviteter. Foto: Boasson AS

En tidligere parkeringsplass i Bergen er omgjort til leke- og aktivitetsområde for ungdommer og øvrige beboere. Området har blant annet klatretårn, arealer under tak med benker og bordtennisbord, bed for plantedyrking, ballspill og sykkelsoner. Stedet har også fått offentlig toalett.

Tekst: Ole Billing Hansen

Det nye aktivitetsområdet ligger på Nordre Tollbodkai på Nordnes: – Tomten er solrik og sentrumsnær, stor, flat og fleksibel – et godt utgangspunkt for universell utforming. Prosjektet vil sette ny fart i området, og styrke det bergenske særpreget som «nokke for seg sjøl» – med orkesterplass til Bryggen, Vågen, byfjorden og byfjellene våre, skriver prosjektleder Alexandra Altermark i Bymiljøetaten i Bergen kommune i en prosjektomtale.

Det er mange muligheter for lek og aktivitet på den revitaliserte Tollbodallmenningen. Foto: Boasson AS

Byrommet er omtrent like stort som Festplassen. Hovedmålgruppen er barn og unge mellom 10 og 18 år, men det skal også være et byrom som alle aldersgrupper kan bruke. Det er plantet mye grønt i byrommet, og grønne flater er mer enn fordoblet.

Prosjektet skulle gjennomføres med høy grad av gjenbruk og ombruk. Naturstein som har ligget på lager siden Festplassen ble bygd, er benyttet som omramming av plassen. Gamle, godt brukte transportkonteinere fungerer som oppholdsrom, mens trekassene som lekeplassutstyret ble levert i, er brukt som veggplater for graffiti. Dessuten er gamle lyktestolper omgjort til mosjonsapparat.

En detaljert omtale av prosjektet kommer i park & anlegg 8/2023 med utgivelse 29. september.