Rådhusbrygge 2 kåret til Norges beste uterom


Foto: Norsk Kommunalteknisk forening (NKF)

Rådhusbrygge 2 i Oslo ble kåret til Norges beste uterom 2019. Den vant i kampen mot 16 nominerte. 

Norges beste uterom ble kåret under fagmessen Miljø & Teknikk torsdag 6. mars. Det var 16 nominerte og fire finalister i kåringen av Norges beste uterom som sto ferdig i 2017/2018.

STOLTE VINNERE: Knut Hallgeir Wik i bar bakke landskapsarkitekter og Erlend Pehrson fra Oslo Havn KF mottok påskjønnelser for Norges beste uterom. Med juryleder Birgitte Riegels Høyland. Foto: OBH

Juryen for Norges beste uterom har vært Bea Antoniewicz (NLI), Kirsten G. Lunde (NMBU), Birgitte Riegels Høyland (NLA, Fridtjof Denneche (NKF), Marianne Skjulhaug (AHO) og Tor Jørgen Askim (NAML).  I juryens begrunnelse for å peke ut Rådhusbrygge 2 som årets vinner heter det:

«Norges beste uterom 2019 har en lang historie og ligger i et av de mest sentrale og representative byrommene i landet. En spesielt krevende oppgave er godt løst, der både hverdagslig bruk, kulturhistorisk formidling, ivaretakelse av eksisterende strukturer og ikke minst et uttrykk som harmonerer med omgivelsene har kommet på plass. Prosjektet er stilrent og godt planlagt, og juryen mener prosjektet er gjennomført med godt håndverk og god materialbruk i en stram plan» .

Balanse

«For juryen virker anlegget som om det har funnet en god balanse mellom det å fungere i og uttrykke en aktiv virksomhet, samtidig som det ivaretar det rekreative og forbindelsen mellom byen og vannet på en lavmælt og verdig måte. Formen er åpen og inviterer til mangfoldig bruk. Juryen er spesielt imponert over hvordan restriksjoner fra kulturminnevern er elegant løst i hovedgrep og detaljer.Rådhusbrygge 2 er blitt et sted der båter fortsatt kommer inn, turister og fastboende kan sitte ned og kjenne på lyset og fjordlufta og barn (kanskje også voksne) kan utfordre eget mot med å kaste seg i nettet som nesten treffer vannflaten. I prosjektet er det skrevet inn nye historier for vår tid, samtidig som minnene om den gamle kaia er intakt.»

Lang historie

Rådhusbrygge 2 er mer enn 100 år gammel. Nå er den totalrehabilitert og en del av hovedstadens nye havnepromenade. Stedet har romslige oppholdsarealer med benker og flott utsikt til Pipervika og stedets båtliv. Rådhusbrygge 2 vil trolig bli en publikumsattraksjon. Her kan folk titte gjennom glassgulvet, studere fisken i sjøen og nyte sjøluften. Klatrenettet er en utfordring, og lyskastere ned i vannet skaper et attraktivt miljø også etter at det er blitt mørkt. De originale steinene er hentet fram og lagt i buemønster, slik det var da brygga sto ferdig for over hundre år siden.

Prosjekt: Rådhusbrygge 2, Oslo kommune
Oppdragsgiver/byggherre: Oslo Havn KF
Ferdigstilt år: 2017
Areal: 2400 m2
Kostnad: Ca. 40 mill. kr
Prosjektansvarlig: Kjersti Vallevik Håbjørg, bar bakke landskapsariktekter
Landskapsarkitekter: Knut Hallgeir Wik, Kjersti Vallevik Håbjørg, Even Reinsfeldt Krogh, bar bakke landskapsarkitekter
Rådgivere/konsulenter:  Hjellnes Consult (RIVa, RIE) Nyvoll Consult (RIB)
Entreprenør ALTi Bygg og Anlegg