Besøk i tre grøntanlegg i Kristiansand


Et av de interessante grøntanleggene på Kristiansand-turen var Kardemomme by i Dyreparken. Foto: Anneline Parken

Sørlandets hovedstad har mye å by på – også for oss som er interessert i grøntanlegg. De fire landskapsingeniørstudentene Nora Hommen, Anneline Parken, Stian Tobias Lilletveit og Ane Lucie Sjøvold Sundal besøkte Kristiansand mot slutten av august. De ble tatt godt imot av grønne fagfolk, som stolt viste fram hva de er engasjert i.

Botanisk hage på Gimle inneholder blant annet en klosterhage med kulturhistorisk interessante planteslag som ble brukt til medisin eller i matlaging. Foto: Nora Hommen

Første stopp var den botaniske hagen ved Agder naturmuseum og botaniske hage på Gimle. Studentene fikk blant annet se restene av den gamle landskapsparken, en inngjerdet klosterhage og en historisk rosehage, men hagen er åpen for publikum, og det finnes også noe å gjøre for dem som ikke er så interessert i planter: «Selv om anlegget er en botanisk hage, har de besøkende muligheter til å gjøre mer enn bare å se de ulike plantesamlingene. I hagen er det større grasplener hvor man kan oppholde seg og ha ulike aktiviteter på. Sentralt i anlegget er det anlagt en lekeplass. I tillegg til lekeapparater er det en leken gruppe av klipt pil her. Nær lekeplassen er det utplassert et par benker og to griller som de besøkende kan benytte seg av.»

Studentene besøkte også Dyreparken, der beplantningen i Kardemomme by vekket fotograferingslysten. Fine fargesammensetninger og eksotiske plantevalg kjennetegner den lille byen som er bygd med utgangspunkt i Torbjørn Egners barnebok. «Jevnt over framstår Kardemomme by som en idyllisk liten middelhavsby tatt rett ut av barnefortellingen», skriver studentene.

Fargen på plantene i Kardemomme by er valgt slik at de skal passe med fargen på bygningene. Foto: Nora Hommen

I Safaricampen forsøker gartnerne i Dyreparken å skape et inntrykk av tørt og varmt klima. I denne leiren er det brukt grus i gule toner på stiene, og ulike slag prydgras, gjerne i blålige fargetoner, bidrar til å skape den riktige stemningen.

Studentene fikk også med seg noen steder i sentrum: «Når man skal fornye byrom som tidligere ikke har fungert slik man skulle ønske seg, kan man ty til kreative tanker og ideer som fører til nye grep», skriver studentene om Olav Vs plass – et lite torgkvartal uten biltrafikk. «Plassen ble først etablert i 1984, men den ble ikke oppfattet som spesielt innbydende. Kommunen innså at området ikke fungerte godt som et byrom for menneskene som ferdes der.»

Hvordan den ble omgjort og sto ferdig i juni 2020, kan du lese mer om i park & anlegg 9/2021. Denne messeutgaven er rekordstor og har et variert innehold – noe for enhver smak. Utgivelsesdato er 29. oktober.