Brubelysning inspirert av samisk kultur og arktisk natur

Nye Tana bru har fått belysning med lokal inspirasjon. «Daværende ordfører i Tana kommune (Deanu gielda), Frank Martin Ingilæ, var pådriver for at nye Tana bru skulle bli et lokalt, regionalt og nasjonalt landemerke inspirert av samisk kultur og arktisk natur», skriver Kristin Bredal og Stian Lindquist i Zenisk i park & anlegg 10/2020. «Kablene festet i tårnene minner om formen til en lavvo. På disse kablene ønsket ordføreren seg dansende nordlys.»

Zenisk vant i 2013 konkurransen om å utføre lysdesignen for brua. «Oppdraget var tydelig – et dynamisk lys som viser nordlyset, framhever bruas arkitektur og gjør den til et landemerke også i mørketida. Vi ville bruke lyset som språk.»

Tana bru er blitt et flott landemerke under Karlsvogna. Foto: Skjalg-Helmer Vian, Vian Production

 

Nye Tana bru er bygd som skråstagbru i stål og betong. Brua er 265 meter lang, og høyden fra grunnen til toppen av tårnet/pylonen er 103 meter. Fra veibanen til toppen av pylonen er det 82 meter. Bredal og Lindquist forteller i to artikler om hvordan prosjektet krevde utvikling av ny optikk, spesialdesignet rekkverk med innebygd armatur og hvordan belysningen av stagene på brua er programmert og fjernstyrt fra Stockholm.

Belysningen skifter farger og beveger seg inspirert av nordlyset: «Brua er et landemerke som markerer en epoke, et ambisiøst prosjekt for å utvikle infrastruktur i nord med identitet. Innbyggere i Tana og regionen har fått et nytt landemerke som svarer på deres ønsker og kan tilpasse seg deres behov. Belysningen av Tana bru styrker følelsen av fellesskap, av kulturell rikdom, og bidrar til stolthet og tilhørighet. Lysdesignen bygger opp rundt lokalt og regionalt arbeid for stedsbygging. Brubelysningen er en del av dette arbeidet. Det er dristig og ambisiøst, og etter reaksjonene å dømme akkurat det de trengte.»