CPH Garden 2017: Den blomstrende have


Under den danske hageutstillingen CPH Garden i København 21.-25. juni i regi av Haveselskabet ble det presentert åtte 50 kvadratmeter store showhager. «Den blomstrende have» var designet av Lise Bollhorn, som sammen med sin mann Erik Dal driver staudeplanteskolen Damholmgaard.
Begge er opprinnelig utdannet sivilingeniør, men en vesentlig del av planteskolens virksomhet er design av hage- og parkanlegg. Universe Science Park på Als er hovedsponsor for hagen, som inneholder 24 ulike slag stauder, samt buksbom og koreablomsterkornell (Cornus kousa ‘China Girl’).
I omtalen av hagen heter det: «Den blomstrende have har fokus på velferd både for dyr og mennesker. Det er en hage som i tillegg til å være behagelig å oppholde seg i, også er et gunstig levested for ville dyr og insekter. Ideen har vært å trekke naturen helt inn i hagen. Plantene i hagen er valgt slik at de både er vakre å se på og samtidig tiltrekker seg insekter. Bedet framstår som litt vilt og «uordentlig». Det står dermed i kontrast til de stramme linjene i terrassen, veggen og stien.»
Hagen inneholder stauder og trær som gir ly og mat for insekter og fugler. I tillegg vann og steder som kan brukes til overvintring og yngelpleie. Terrassen er et sted der hageeieren kan slappe av og nyte livet. Designeren mener at et frodig staudebed ikke krever mer arbeid enn en velskjøttet grasplen. En hage dominert av grasplen kan være lite innbydende overfor dyrelivet, mens et blomstrende staudebed inviterer både småkryp og fugler som kan bidra til pollinering og å bekjempe skadedyr.

Staudeslag som er brukt i hagen:

Achillea ‘Coronation Gold’
Achillea ‘Terracotta’
Alchemilla mollis
Allium ‘Millennium’
Allium sphaerocephalon
Anthemis x hybrida ‘Sauce Hollandaise’
Astrantia sp.
Briza maxima
Buphthalmum salicifolium
Centaurea montana ‘Alba’ og ‘Jordy’
Cirsium rivulare ‘Frosted Magic’
Digitalis lutea
Digitalis ‘Spice Island’
Geum ‘Totally Tangerine’
Nepeta ‘Six Hills Giant’
Salvia nemorosa ‘Caradonna’
Sanguisorba officinalis ‘Chocolate Tip’
Scabiosa ochroleuca ‘Moon Dance’
Sesleria autumnalis
Thalictrum lucidum
Trifolium ochroleucon
Verbascum chaixii ‘Album’
Verbena hastata ‘White Spires’