CPH Garden 2017: New Nordic Nature – en moderne vannhave

Under den danske hageutstillingen CPH Garden i København 21.-25. juni i regi av Haveselskabet ble det presentert åtte 50 kvadratmeter store showhager. Den moderne vannhagen er designet av Lars Juncker, som driver anleggsgartnerfirmaet Junckerhaven, og landskapsarkitekt Anne Stausholm, som leder et framgangsrikt, lite landskapsarkitektfirma. Junckerhaven har spesialisert seg på stein, vannhager, japanske hager og naturlige svømmedammer.
«Tidligere var hager anlagt for å dyrke nyttevekster. Senere ble også de rekreative og estetiske elementene innarbeidet, selv om dette bare var for de få. I dag ser vi gjerne at hagen har flersidig anvendelse og kan fungere i mange sammenhenger. I en travel hverdag har en moderne familie behov for et fristed og et sted der man får påfyll. New Nordic Nature-hagen oppleves som sanselig og med en høy grad av nytelse; den vil favne deg og gi deg en pause. Her kan du trekke deg tilbake og være tett på naturen, føle deg bedre og få noe igjen. Noe som er i pakt med tiden, der mindfulness og grønne områders helsemessige virkning er vektlagt.», heter det i prosjektomtalen.
Hagen har vann som et sentralt element og er på samme tid moderne og tidløs. Den er selvfølgelig bygd etter bærekraftige prinsipper; med resirkulerende badevann som blir renset biologisk. Møblene er produsert i Danmark, mens skifer, treplatting og granitt er nordisk. Lyseffektene er basert på solenergi, og plantene bidrar, om enn i liten skala, til å ta opp CO2.
Svømmedammer er dekorative hele året. Belegningene i hagen varierer i form, materiale og funksjon til opphold og bevegelse. Stiene leder rundt i hagen til pergolaer, hengekøyer, grillplass og et lite vannfall. Plantene er valgt bevisst for å gi frodighet og variasjon i blomsterfarger. Mye grønt danner vegger og rom, og bladenes ulike tekstur og størrelse er av like stor betydning som blomstene i denne hagen. Plantenes tilknytning til vanntemaet er tydelig.

Planteliste
Trær og busker:
Acer palmatum
Benthamidia kousa var. chinensis
Betula utilis ‘Doorenbos’
Buxus sempervirens var. arborescens
Ceridiphyllum japonicum
Clematis vitalba
Gleditsia triacanthos ‘Skyline’
Lonicera periclymenum
Malus ‘Evereste’
Nothofagus antarctica
Pinus sylvestris
Rosa rubiginosa
Salix rosmarinifolia

Stauder:
Alchemilla mollis
Astilbe japonica ‘Europa’
Astilbe japonica ‘Mainz’
Persicaria bistorta (syn. Bistorta officinalis)
Briza media
Carex morrowii ‘Ice Dance’
Eryngium giganteum
Geranium macrorrhizum ‘Spessart’
Geranium x oxonianum ‘Julie Brennan’
Hemerocallis ‘Summer Wine’
Hosta (fortunei) ‘Francee’
Hosta ‘Halcyon’
Iris (x germanica) ‘Red Orchid’
Iris sibirica ‘Caesar’
Lychnis flos-cuculi
Meconopsis cambrica ‘Aurantiaca’
Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’
Molinia arundinacea ‘Karl Foerster’
Nepeta racemosa
Phlomis tuberosa ‘Amazone’
Pulmonaria officinalis ‘Sissinghurst White’
Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’
Thalictrum aquilegifolium