CPH Garden 2017: Seernes drømmehave


Den nyttige.

Under den danske hageutstillingen CPH Garden i København 21.-25. juni i regi av Haveselskabet ble det presentert åtte 50 kvadratmeter store showhager.

Den romantiske.

Seernes drømmehave er bygd på bakgrunn av innspill fra vanlige hageeiere til dansk TV2s program FRI. Det viste seg raskt at det ville være vanskelig å få til én hage som rommet seernes mange ønsker. Derfor valgte TV2 FRI og hovedsponsor SILVAN å bygge en hage inndelt i fire rom, hver med sin stemning og funksjon; den praktiske, den enkle, den nyttige og den romantiske hage. I den enkle hagen kan man ligge og slappe av – se opp i bjørketrærnes kroner og la tankene fly, mens man nyter stillheten og fuglesangen. Langs kanten av hagen er det plantet lave roser og kruspersille. Den romantiske hagen har utegrill, speilbasseng, sitteplasser i ulik høyde og et fargerikt bed med stauder, prydgras, roser og hortensia.

Den enkle.

I den nyttige hagen er det plass til å dyrke krydderurter, jordbær og salat. Mot veggen er det laget et lite veksthus hvor man kan høste solmodne tomater og sprø agurker. Den praktiske hagen er utstyrt med krukker der man kan ha sommerblomster, og man kan plukke litt rips eller stikkelsbær fra de små stammetrærne, høste rabarbra på for

Den praktiske.

sommeren eller bare slappe av på benken på varme dager.
«Det er like mange hagedrømmer som det er mennesker, og det er mange forskjellige måter å bruke hagen på», heter det i omtalen av den firedelte hagen, som er anlagt av anleggsgartner og landskapsarkitekt Anders Koch etter tegninger av Knud Bundgaard og Jens Peter Jacobsen i UnikaHaver.

 

Noen planter som er benyttet i hagen

Trær og busker:
Betula utilis
Buxus ‘Wilson’ Northern Charm™
Hydrangea macrophylla ‘Hokomac’ Magical Coral
Hydrangea macrophylla ‘Hokomano’ Magical Noblesse
Ribes rubrum
Ribes uva-crispa
Rosa ‘Orange Morsdag’

Stauder:
Astrantia major
Delphinium cv.
Digitalis purpurea
Miscanthus x giganteus
Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’
Nepeta x faassenii ‘Walker’s Low’
Oreganum vulgare ‘Aureum’
Pennisetum alopecuroides ‘Hamlen’
Petroselinum crispum var. crispum
Rheum ‘Livingstone’
Salvia nemorosa ‘Caradonna’
Scabiosa caucasica ‘Perfecta’

Sommerblomster:
Cosmos atrosanguineus
Dahlia ‘Maxi Emilio’
Diascia