CPH Garden 2017: En vill og vidunderlig urban oase


Under den danske hageutstillingen CPH Garden i København 21.-25. juni i regi av Haveselskabet ble det presentert åtte 50 kvadratmeter store showhager. Hagedesigner Dorthe Kvist hadde tegnet «En vild og vidunderlig urban oase» og presenterte den med hovedsponsor Gardena. Anleggsgartner Gottlieb AS hadde anlagt hagen, som blant annet inneholdt robuste planter til pryd og nytte, insektvennlige planter, et uterom bygd av gjenbruksmaterialer, vannelementer, oppsamling av regnvann og integrert vanningssystem, samt en kjøkkenhage på taket av terrassen.
Dorthe Kvist beskriver innholdet i hagen slik: «Fra terrassen, som er det viktigste rommet i framtidens bolig og det perfekte grenseland mellom ute og inne, går man ned til hagen på et sirkelformet lounge-dekk som svever over speilbassenget. Vannet speiler himmelen og gir liv til dyr og insekter. Går man videre i hagen, hvor tuer av gress og sitrontimian dukker opp mellom tråkksteinene og høye prydgras og robuste stauder speiler seg i bassenget, kommer man til dusjavdelingen. Under en oppstammet klatreplante er det en utedusj, og her kan man bade uforstyrret utendørs. På en andre siden av bassenget står to høye trær og innrammer utsikten fra terrassen. Her er en huske plassert i trærnes greiner, slik at man kan sitte og kikke, eller huske ut over vannet. I den innerste delen av hagen råder naturen, og landskapet blir gradvis mindre kultivert. Her er det plass til bål og avslapping. Over en eng svever en liten paviljong som kan brukes som refugium, hønsehus eller drivhus. Paviljongen er bygd av gjenbruksvinduer.
Plenen er erstattet av en rund plass med tråkkbregner til å stupe kråke eller bare slappe av på. Den er avgrenset av stativer med stangbønner og erter, blandet med høye gras og vakre grupper av blomstrende stauder. På taket er det bikuber, og her er kjøkkenhage i pallekarmer og krukker med integrert vanningssystem, som bruker oppsamlet regnvann og blir styrt av en app.»
Planteliste
Trær og busker
Ficus carica
Rubus idaeus
Stauder og sommerblomster
Achillea ‘Credo’
Achillea ‘Terracotta’
Agastache ‘Navajo Sunset’
Agastache foeniculum
Allium ‘Millennium’
Anaphalis margaritacea
Angelica gigas
Borago officinalis
Calendula officinalis ‘Apricot Twist’
Calendula officinalis ‘Porcupine’
Delphinium ‘Magic Fountain’
Echinacea ‘Green Envy’
Festuca glauca
Festuca rubra
Fragaria vesca
Luzula nivea
Lythrum salicaria
Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’
Nepeta ‘Walker’s Low’
Rheum ‘Livingstone’
Salvia officinalis
Salvia officinalis ‘Purpurescens’
Sanguisorba ‘Little Angel’
Stachys byzantina
Tropaeolum majus
Valeriana officinalis
Verbascum nigrum var. album
Verbena bonariensis