Cph Garden – med inspirasjon fra Chelsea Flower Show


Under hageutstillingen var det en rekke firmaer som presenterte produktene sine. Super Koi hadde bygd en liten dam for å vise fram fisk for hagedammer.

I løpet av dagene 21. til 25. juni møtte mer enn 19.000 hageinteresserte i Valbyparken i København. Det danske Haveselskabet har latt seg inspirere av verdenskjente Chelsea Flower Show til å arrangere den første hageutstillingen av sitt slag i Danmark.

Haveselskabet betegner utstillingen, som ble gjennomført i samarbeid med Silvan – en av nabolandets største forhandlere av gjør-det-selv byggematerialer, som en stor suksess. De satser på et nytt arrangement i 2019: – Vi er kommet i mål med vår ambisjon om å lage Danmarks første virkelige hageshow på nivå med de internasjonale «flowershows», som vi ønsker å sammenligne oss med, uttaler direktør Charlotte Garby på Haveselskabets hjemmeside. – Under Cph Garden har det vrimlet av hageinteresserte gjester i alle aldre. De har kunnet suge til seg allverdens hageviten og hageinspirasjon. Vi har fått masse ros og positive tilbakemeldinger fra både publikum og de medvirkende, noe som gjør meg svært glad. Der er ingen tvil om at vi har truffet upløyd mark med dette arrangementet – og vi gleder oss til å gjenta Cph Garden i 2019.

Utstillingshager og fagprogram

En rekke firmaer i hagebransjen bidro til at det ble bygd 12 utstillingshager som viser hvordan deres produkter kan bidra til å bygge gode uterom. Hobbyveksthus, vanningsutstyr, hageredskaper, planter, jord, stein, betong og andre byggevarer var representert blant utstillerne. Blomsterkunst, utendørs musikkhøyttalere, hudpleieprodukter, klær og koi-fisk var av de mer eksotiske innslagene under hageutstillingen. Cph Garden 2017 presenterte også et omfattende program av fagforedrag og workshops.

Showhager

Under Cph Garden 2017 ble det presentert åtte 50 kvadratmeter store showhager. Fem av disse hagene finner du presentert på denne nettsiden. Showhagene ble bedømt av en jury bestående av fem hagedesignere og landskapsarkitekter. «Dream a little dream» tegnet av hagedesigner Nete Højlund ble kåret til den beste: «En sikker hage som er preget av ro» uttalte juryen. Hagedesigner Nete Højlund hadde hentet inspirasjon fra klassisk engelsk hagestil. Den har røtter i italienske renessansehager, men Højlund gir hagene sine et nordisk anstrøk. Under hageutstillingen presenterte hun «Dream a little dream» sammen med veksthusprodusenten Juliana. Designeren mener at denne hagen kan «skaleres til hvilken som helst størrelse». Den er karakterisert ved sterke fokuspunkter og markante linjer, mens planter og trær er alltidgrønne. Planter tilpasset halvskygge står i kontrast til de stramt klipte hekkene, speiler seg i vannet og bidrar med letthet.

Utstillingshagen De fire elementer. Engelske Haddonstone produserer ulike hageornamenter i stein, som krukker og figurer. Havens Kunst ble etablert i juli 2016, og eier Tina Thorsby er eneforhandler av produktene i Danmark.
Paradehuset & Orangeriet på Gisselfeld Kloster sto bak utstillingshagen Havens Catwalk – en hagegang i sandstein kranset av ulike grydgras og blomstrende stauder i et spekter av farger.

 

Odense Blomsterfestival blir arrangert hvert år. Denne stilettskoen pyntet med et hav av røde roser var festivalgjestenes favoritt i 2016 og ble gjenskapt under Cph Garden.
Hovedsponsor Silvan viste hvordan man kan bygge et attraktivt utemiljø selv om arealet er svært begrenset.