Frederiksbergs Have og Søndermarken – del 2

Kanalene i Fredriksbergs Have er svært populære for familier på rotur, men også attraktive for andre besøkende, og ikke minst for et mangfold av flygende og svømmende fauna. Foto: Ole Billing Hansen

I park & anlegg 2/2021 fortsetter instituttleder Tore Edvard Bergaust fortellingen om Fredriksbergs Have og den tilhørende Søndermarken. Han forteller blant annet om den store forvandlingen parkområdet gikk igjennom omkring 1800. Med inspirasjon fra andre europeiske land ble Fredriksbergs Have forvandlet fra et barokkanlegg til en park i engelsk landskapsstil:

«Etter seks år var forvandlingen fullført. Med stor innsats så parken ut som den var natur, urørt av menneskehender. Det var slutt på symmetri og stramme hekker. Da hadde hollandske dikegravere, sammen med utkommanderte soldater, gravd ut en sammenhengende to kilometer lang kanal i det sumpige terrenget. Den slynger seg rundt i anlegget til erstatning for de regelmessige bassengene. Overskuddsmassene ble brukt til å skape små bakker og øyer, og gjennom det hele var de linjerette spasergangene erstattet med krumme, slyngende stier som førte fram til stadig nye frydefulle utsikter. Naturen avskyr jo den rette linje: Nå skulle trær og busker få vokse fritt, og grønne plener bølget gjennom landskapet for å understreke den «naturlige» stemningen.»

Parken fikk attraksjoner som Kildegrotten, et lite fossefall, et Apis-tempel, et kinesisk lysthus og Det norske hus. Les mer om slottshagen i park & anlegg 2/2021 som blir utgitt 26. februar.