Klimahagen


Klimahagen er rammet inn av et espalier av malte trelekter, og den har tre røde, ringformede benker der folk kan sitte for å nyte hagen.

Tekst og foto: Ole Billing Hansen

I Slottsträdgården ved Malmöhus slott er det etablert åtte temahager designet av svenske landskapsarkitekter og hagedesignere. Temahagene er lagt på en del av det 12 dekar store området som i sin tid var byens planteskole.
Klimahagen er en temahage som ble flyttet til Slottsträdgården etter en hageutstilling arrangert i Trädgårdsföreningen i Göteborg i 2008. Den er designet av Sydväst Arkitekter i samarbeid med landskapsarkitekt Magnus Svensson og sto ferdig i 2011.
Plantevalget er i stor grad basert på innførte planteslag, men det er lagt vekt på at de skal kunne tåle temperaturer ned mot minus 20 til 25 °C. Mange av plantene har dekorative karaktertrekk også om vinteren, noe som bidrar til å gi temahagen en egen dimensjon.

Rødbladet amerikajudastre (bak til venstre) og en rødbladet, blomstrende kultivar av evigbergknapp (foran til høyre) bidrar med farge i en ellers høstpreget klimahage.

Planteliste

Allium sphaerocephalon (kuleløk), Aristolochia manshuriensis (koreapipeurt), Asplenium scolopendrium (hjortetunge), Buxus sempervirens (buksbom), Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ (rødbladet amerikajudastre), Euphorbia cyparissias ‘Fens Ruby’ (rødbladet sypressvortemelk), Festuca scoparia (bjørnesvingel), Hylotelephium telephium ‘Purple Emperor’ (rødbladet evigbergknapp), Imperata cylindrica ‘Red Baron’ (bomullsgras), Iris foetidissima (koralliris), Juncus effusus (lyssiv), Knautia macedonica (gresk rødknapp), Luzula pilosa ‘Igel’ (hårfrytle), Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’ og ‘Black Beard’ (svart ormeskjegg), Parthenocissus tricuspidata ’Purpurea’ (rødbladet rådhusvillvin), Phyllostachys aureosulcata ‘Aureocaulis’ (gulstammet bambus), Stipa tenuissima (mexicofjørgras) og Wisteria floribunda ‘Shiro-noda’ (hvitblomstret japanblåregn).

«Bambus», klipt buksbom og ulike prydgras er viktige planteslag i klimahagen.