Landets syvende sykkelhotell åpnet

Den røde snora blir klipt av f.v. representant for Bane NOR, arkitekt Vidar Knutsen fra Element arkitekter, leder av Akershus fylkestings hovedutvalg for samferdsel, Solveig Schytz,  ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog og Petter Eiken, konserndirektør for Knutepunkt og eiendom i Bane NOR.

Landets syvende sykkelhotell åpnet i går – det åttende åpner i morgen. Det nye sykkelhotellet ved Sandvika stasjon åpnet 6. mars. Det er plassert under jernbanesporene, inne i søndre passasje mellom torget ved drosjeholdeplassen og der gågata begynner. Sykkelhotellet har plass til 160 sykler plassert i to høyder.

Sykkelhotellets fasade er laget i laserfrest Cor-Ten-stål. Veggene er transparente med gradvis større åpninger i stålveggen oppover mot taket.

Fasaden er designet av Element arkitekter og laget i laserfrest Cor-Ten-stål. Veggene er transparente med gradvis større åpninger i stålplatene oppover mot taket. Perforeringen er så liten nede at det ikke vil være mulig å låse fast sykkelen til veggen på utsiden, bare inne i hotellet. Barnetegninger dekorerer litt av veggen i undergangen, og det er ønskelig med mer. Sykkelhotellet er opplyst når det er mørkt ute.

Bygningen er tegnet av Element arkitekter på oppdrag av Bane NOR. Norconsult AS og Bravida AS har vært konsulenter, mens Vika Entreprenør AS har stått for byggingen.
De øvrige sykkelhotellene ligger i Sandefjord, Drammen, Gulskogen, Asker, Lillestrøm og Moss. I tillegg er det parkeringshus for sykler i Bergen, Arna, Gausel, Stavanger, Sandnes og Tønsberg. I Fredrikstad er det også en egen tyverisikker sykkelstall. Atskillig flere hus og hoteller for sykkelparkering er under planlegging her i landet. Sykkelhotell nummer to åpner i Lillestrøm 8. mars. Dermed har Lillestrøm stasjon landets største innendørs sykkelparkering, med plass til nærmere 800 sykler.

Kollektivtransport over lengre avstander og gange eller sykling ved nærtransport er dagens mantra i byer og tettsteder. Sykler er blitt kostbare, tyveribølgene er utbredte, og kravene til komfort øker. Formålet med sykkelhoteller er å tilby lett tilgjengelig og trygg parkering for sykler ved et kollektivknutepunkt. Det gjør sykling til et mer naturlig valg for folk som ønsker å benytte seg av kollektiv transport.

Barnetegninger dekorerer litt av veggen i det nye sykkelhotellet.