Gigantedderkopp på besøk i Slottsparken

Besøkende i Slottsparken blir små når de tar en pause ved den ti meter høye kjempeedderkoppen.

Denne sommeren kan publikum oppleve en verdenskjent skulptur i en av hovedstadens sentrale parker. Det dreier seg om Louise Bourgeois’ «Maman», som finnes i syv eksemplarer, hvorav noen er på reise verden rundt. I sommer oppholder den seg i Slottsparken i Oslo.

Tekst og foto: Ole Billing Hansen

Skulpturen ble montert i slutten av april og vil bli stående i det nordre hjørnet av parken, det vil si tvers overfor Litteraturhuset, til utpå høsten. Dette eksemplaret av «Maman» er eid av en stiftelse opprettet av kunstneren og var sist utstilt i Aten. Etter Oslo fortsetter turen til Australia.

Fransk-amerikanske Louise Bourgeois (1911-2010) er regnet som en av våre mest anerkjente samtidskunstnere. Hun har sagt om «Maman» at skulpturen er en hyllest til moren, som var en dyktig vever og restauratør av billedvev. Selv om noen vil synes at skulpturen, som har ytre mål 10 x 10 x 10 meter, er skrekkinngytende, vil man ved nærmere øyesyn oppdage at edderkoppen i stål og bronse bærer med seg marmoregg i magen – som en beskyttende mor. «Den massive edderkoppen legemliggjør morskap og familieforhold, noe som opptok kunstneren gjennom hele hennes karriere», heter det på informasjonstavlen ved skulpturen. «Maman» har ikke vært vist i Norge tidligere og kommer til Oslo fordi Nasjonalmuseet i sommer har en egen utstilling for å hylle Louise Bourgeois. Kunstneren fikk allmenn anerkjennelse først på begynnelsen av 1980-tallet. Hun hadde passert 70 år da det ble stor oppmerksomhet om hennes kunst under en retrospektiv utstilling ved MoMA (Museum of Modern Art) i New York i 1982.

Skulpturen ble første gang vist i 2000, når kunstneren nærmet seg nitti år. Det var i forbindelse med innvielsen av turbinhallen til Tate Modern i London. Siden har skulpturen reist verden rundt. Eksemplarer står permanent ved Guggenheim-museet i Bilbao og ved et kunstmuseum i Tokyo. Skulpturen i Slottsparken er en del av Kongehusets kulturformidling og skulpturpark. Prosjektet er gjort mulig ved et samarbeid med The Easton Foundation, galleriet Peder Lund, som representerer kunstneren i Skandinavia, og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.