Omdiskuterte skulpturer i utvidet park i Fredrikstad


På Phønixbrygga i Fredrikstad er en grå parkeringsplass og et kjedelig veiareal omgjort til en utvidet del av parken ved biblioteket. Da kommunen vedtok å gjøre om stedets funksjon, inviterte prosjektet Skulpturstopp den spanske kunstneren Jaume Plensa til å utforme skulpturer tilpasset stedet. Resultatet ble tre monumentale kvinnehoder i støpejern.

Kvinnehodene er om lag 4,5 meter høye. Ansiktene vender mot elva, men øynene er lukket. Hodene er utformet etter levende modeller. Deretter er hodene bearbeidet digitalt slik at ansiktene er strukket vertikalt og er blitt atskillig smalere enn naturtro portretter.
Plensa forteller til prosjektledelsen at han i lang tid har vært opptatt av Henrik Ibsens forfatterskap. Det er sitatet «I min tro, i mitt håp, i min kjærlighet» som direkte har inspirert ham til de tre kvinnehodene. Sitatet er Solveigs svar til Peer Gynt, hentet fra Ibsens store drama.

Les mer i park & anlegg 5/2019 om kunstnerens inspirasjon og hvorfor han synes hodene passer bra nettopp på dette stedet. Utgaven kommer 31. mai.