Risenga lekepark – med naturen som byggeklosser

Arbeidene i Risenga lekepark foregikk i fjor vinter, og lokket til seg lekelystne sommeren 2023. Foto: Bjørbekk & Lindheim

«Risenga lekepark i Asker representerer en unik kombinasjon av naturens egne byggeklosser og barns lekelyst. Med elementer som eiketrær og store steiner oppfordrer lekeparken til fri lek, fellesskap, fantasi og mestring», skriver Bjørbekk & Lindheim i park & anlegg 1/2024.

I lekeparken eksperimenterer landskapsarkitektene med hvordan naturlige elementer kan benyttes på variert vis for å skape et unikt og stimulerende lekeområde for barn.

«Tårnet» er parkens vertikale høydepunkt. Foto: Bjørbekk & Lindheim

Lekeparken er inspirert av naturen. Eiketrær og store steiner inngår, og trærnes form danner skulpturelle lekeelementer. Hvert lekeelement har sitt eget unike uttrykk og tilbyr barna varierte utfordringer som stimulerer motorikk, balanse, klatreferdigheter, hopping og løping: «Tårnet» utmerker seg som parkens vertikale høydepunkt, med vakre eikestammer som danner en inviterende ring for lek i flere etasjer. For å nå toppen av «Tårnet» må barn og voksne bruke kreativitet og fysisk innsats. Et smalt trappetårn leder dem til øverste nivå med utsikt over området og muligheten for en morsom skli-tur ned til bakken.

«I prosjektet er bærekraft i fokus, noe som gjenspeiles i materialvalget. Det er et bevisst valg å ta i bruk naturlige materialer – et resultat av tett samarbeid mellom landskapsarkitekter og entreprenøren Anleggsgartner Øst. Naturen har lagt premissene, og parken har utformet seg delvis på skissepapiret og delvis ved befaringer i skogen og etter hvert på byggeplassen. Arbeidsprosessen og samarbeidet mellom landskapsarkitekt og anleggsgartner har resultert i en vakker og funksjonell lekepark.»

Les mer om den nye lekeplassen i park & anlegg 1/2024 med utgivelse 1. februar.