
«Ønsket om grønne fasader i byene våre kan vi ikke oppfylle bare ved å bygge kostbare, heldekkende grønne vegger», sier kvartetten bak oppstartsbedriften Planteuniverset i et intervju med park & anlegg. «Men dersom flere lykkes med dyrking av planter på balkongen, kan fasadene i boligområder bli grønnere. Ikke alle har like grønne fingre, så litt drahjelp blir ønsket velkommen av mange. Dette er vår forretningsmodell.»
Tekst: Ole Billing Hansen
Leveranse av service og tjenester er økende innen mange sektorer i samfunnet. Planteuniverset tilbyr pakkeløsninger med materialer og oppfølging til boligsameier og balkongeiere med begrenset kunnskap om hvordan man lykkes med planter.

Spiren til Planteuniverset begynte med at hovedgründerne Susann Nordhagen og Anne Gro Johansen selv strevde med å få til en vellykket balkong: – Samtidig merket vi oss debatten om manglende grønne og levende byrom, og vi forundret oss over de mange tomme balkongene i byen. Behovet for soner med avkobling og ønske om å leve litt mer naturlig og trives i planteomgivelser, har jo aldri vært større! Det er åpenbart flere enn oss som er begrenset av tid eller plantekompetanse. Etter utallige mislykkede forsøk er det lett å gi opp idéen om å skape en minihage på balkongen. Kostbare planter visner, tilsynelatende uten grunn, mens vi overalt på sosiale medier finner fristende inspirasjon. Å få tak i alt man trenger, og deretter få det opp på balkongen, er dessuten et prosjekt i seg selv.
Ideen har manifestert seg i et tilbud som består av tre komponenter: Plantedesign – ferdigdesignete kombinasjoner av planter tilpasset norske forhold, en etableringspakke bestående av krukker med livstidsgaranti og selvvanningssystem, torvfri jord, gjødsel og leca-kuler, samt en enkel bruksanvisning for å etablere plantene. I tillegg kommer ett års tilgang til digital gartnertjeneste i Planteuniversets mobilapp for plantestell på balkongen og eksklusiv tilgang til et lukket balkongforum.
Les mer om gründernes tanker om og ambisjoner for det nyetablerte servicefirmaet i park & anlegg 3/2023, som blir utgitt 31. mars.