Skreddersydd løsning for plantedyrking på balkong

- Det er mange balkonger uten planter i byene våre, så potensialet bør være stort, mener representantene for Planteuniverset. Fra venstre: Anne Gro Johansen, Live Glesne Kjølstad, Jennie-Ann Hansson og Susann Nordhagen. Foto: Ole Billing Hansen

«Ønsket om grønne fasader i byene våre kan vi ikke oppfylle bare ved å bygge kostbare, heldekkende grønne vegger», sier kvartetten bak oppstartsbedriften Planteuniverset i et intervju med park & anlegg. «Men dersom flere lykkes med dyrking av planter på balkongen, kan fasadene i boligområder bli grønnere. Ikke alle har like grønne fingre, så litt drahjelp blir ønsket velkommen av mange. Dette er vår forretningsmodell.»

Tekst: Ole Billing Hansen

Leveranse av service og tjenester er økende innen mange sektorer i samfunnet. Planteuniverset tilbyr pakkeløsninger med materialer og oppfølging til boligsameier og balkongeiere med begrenset kunnskap om hvordan man lykkes med planter.

Behovet for soner med avkobling og ønske om å leve litt mer naturlig og trives i planteomgivelser, har aldri vært større, påpeker gründerne i Planteuniverset. Foto: Jennie-Ann Hansson

Spiren til Planteuniverset begynte med at hovedgründerne Susann Nordhagen og Anne Gro Johansen selv strevde med å få til en vellykket balkong: – Samtidig merket vi oss debatten om manglende grønne og levende byrom, og vi forundret oss over de mange tomme balkongene i byen. Behovet for soner med avkobling og ønske om å leve litt mer naturlig og trives i planteomgivelser, har jo aldri vært større! Det er åpenbart flere enn oss som er begrenset av tid eller plantekompetanse. Etter utallige mislykkede forsøk er det lett å gi opp idéen om å skape en minihage på balkongen. Kostbare planter visner, tilsynelatende uten grunn, mens vi overalt på sosiale medier finner fristende inspirasjon. Å få tak i alt man trenger, og deretter få det opp på balkongen, er dessuten et prosjekt i seg selv.

Ideen har manifestert seg i et tilbud som består av tre komponenter: Plantedesign – ferdigdesignete kombinasjoner av planter tilpasset norske forhold, en etableringspakke bestående av krukker med livstidsgaranti og selvvanningssystem, torvfri jord, gjødsel og leca-kuler, samt en enkel bruksanvisning for å etablere plantene. I tillegg kommer ett års tilgang til digital gartnertjeneste i Planteuniversets mobilapp for plantestell på balkongen og eksklusiv tilgang til et lukket balkongforum.

Les mer om gründernes tanker om og ambisjoner for det nyetablerte servicefirmaet i park & anlegg 3/2023, som blir utgitt 31. mars.