The Mother er på plass i blomsterenga

Inger Munchs brygge er et lite, opparbeidet parkområde rett sør for det nye Munch-museet. Det er anlagt på peler, og i fjor ble det etablert en liten blomstereng på stedet, med utgangspunkt i frø som er samlet inn i indre Oslofjord, det vil si såkalt stedegne planter.

Tekst og foto: Ole Billing Hansen

For noen uker siden, nærmere bestemt 4. juni, ble den ni meter høye bronseskulpturen The Mother løftet på plass i enga, som inneholder blant annet prestekrage, blåklokke, perikum, ormehode, rødknapp og engsmelle, samt noen ungplanter av bjørk. Informasjon om noen av engplantene finnes på små skilt i feltet.

Det er Kulturetaten i Oslo kommune som står ansvarlig for innkjøp og montering av Moren. Skulpturen er utformet av den omdiskuterte engelske samtidskunstneren Tracey Emin. Den forestiller en knelende skikkelse som holder varsomt rundt noe vi ikke helt kan identifisere. Skikkelsen vender ryggen mot museet. Verket ble valgt ut i en internasjonal kunstkonkurranse i 2018.

Ved sankthanstid er blomsterenga dominert av prestekrage. Hodet til The Mother er allerede et populært sted for Bjørvikas måker!

The Mother har fått blandet mottakelse blant kunstkritikere og publikum, men det er blitt et yndet fotomotiv foran MUNCHs knekte endevegg. Det er garantert et turistmål for de mange som kommer til å besøke Bjørvika i sommer. Inger Munchs brygge er en del av Havnepromenaden og har sitteplasser for den som ønsker en liten hvil ved vannkanten i havnebassenget.

NB! Inger Munch var ikke Edvard Munchs mor, men hans storesøster.