Tilrettelagt og tilgjengelig

Plantekassene i Berntsens hage inneholder et rikt utvalg av grønnsaker, blomsterplanter og krydderurter.

Seks år etter at Marte og Dag Berntsen på 1970-tallet hadde overtatt og flyttet inn på småbruket nær Filtvet i tidligere Hurum kommune, ble han avhengig av rullestol. Dag Berntsen er nå 74 år og har nær førti års erfaring med å opparbeide og dyrke pryd- og nytteplanter i en etter hvert stor, tilrettelagt hage. – To viktige stikkord for den som skal planlegge og anlegge en slik hage, er tilrettelegging og tilgjengelighet, sier han.

Tekst og foto: Ole Billing Hansen

– Når nytteplantene står i plantekasser en halvmeter over bakkenivå, er det fullt mulig for en rullestolbruker å være hobbygartner, sier Dag Berntsen. Selv om veksthusene først og fremst blir brukt til dyrking av vindruer, tomater og andre spiselige produkter, har han også plass til vakre blomsterplanter.

– Det er nok ikke mange rullestolbrukere som er så «gale» at de anlegger en hage med mellom 250 og 300 løpemeter plantekasser, smiler lærer og hobbygartner Dag Berntsen.

Berntsen har en hage som er spesielt tilrettelagt for en som sitter i rullestol. Her kan han plante, luke, binde opp, vanne, prøvesmake og ikke minst høste grøden gjennom sommer og høst. Men selv om hagen er spesialdesignet, er den selvsagt tilgjengelig for alle, og opphøyd dyrking i kasser kan ha sine fordeler for de fleste av oss. Duftende planter kommer nærmere, og grønnsaker og bær kan høstes uten å bøye ryggen, sitte på huk eller gå ned på knærne. En sittekant øverst på kassen kan dessuten være nyttig for hagefolk med nedsatt muskelstyrke eller sviktende balanse.

En hage for rullestolbrukere må være fri for trinn. Det er en selvfølge, men Berntsen anbefaler også så flatt terreng som mulig, og dersom det skulle være helninger, må det monteres gelender eller håndløpere langs rulleveien. Universell utforming tilsier helningsgrad på maksimum 1:20.

Plantekasser og ganger er bygd i trykkimpregnert tre. Et utall ulike planteslag trives godt i de opphøyde kassene.

De første gangene i hagen ble anlagt med støpte heller, men i dag har alle ganger et dekke av trykkimpregnerte bord i tre. – Det er minst to problemer med heller, framholder Berntsen. – De er harde å falle på, og det etablerer seg lett ugras i fugene, selv om hellene ligger knas. Dag Berntsen har fått god hjelp av sønnen til å bygge ganger og plantekasser. Som underlag for bordgangene bruker de 2×4 tommer trykkimpregnert plank. Oppå disse strekker de en duk for å hindre ugras i å trenge opp mellom dekket av terrassebord. Gangene mellom plantekassene er anlagt så brede at det er enkelt å ta seg fram og komme inntil kassene med rullestol. Berntsen er svært godt fornøyd med terrassebordene som underlag. Dessuten er de enklere å tilpasse enn betongheller, og det blir gode overganger til grasplenene omkring.

Les mer om Berntsens tilrettelagte hage og hobbygartnerens tips til den som vil planlegge og bygge en hage for rullestolbrukere, i park & anlegg 8/2021.