Treets dag ble feiret i Tøyenparken

Det var ingen offisiell telling av besøkende, men det var trolig godt over tusen besøkende til gratisarrangementet denne flotte høstdagen.

Søndag 25. september inviterte treplantingsdugnaden Oslotrær og deres samarbeidspartnere til Treets dag. Det ble et vellykket arrangement med mange besøkende og stor oppmerksomhet om trærnes betydning for bymiljøet.

Tekst og foto: Ole Billing Hansen

I anledning Treets dag plantet gartnere fra Agaia en sølvpil, som skal være arvtaker til et aldrende tre i Tøyenparken. En underskog av små seljeplanter kom også på plass i løpet av dagen.

Feiringen ble arrangert av Bykuben, Naturhistorisk museum, Bymiljøetaten, Norsk Trepleieforum, Norske anleggsgartnere, miljø- og landskapsentreprenører, Oslo arkitekturtriennale, Treets venner, Norsk institutt for naturforskning og ungdommer fra Líf laga, gjengen som høster og presser juice av epler som hageeiere ikke ønsker å bruk selv. Eliteplanter Norge og andre bidro også til å informere om trær.

Mange frammøtte hadde spørsmål om egne trær eller trær i nabolaget. Eksperter i de ulike interesseorganisasjonene kunne gi svar på det meste. I Botanisk hage demonstrerte medlemmer av Norsk Trepleieforum hvordan man kan skjøtte store trær på en trygg måte, og botaniker Kristina Bjureke ved Naturhistorisk museum tok de treinteresserte med på en tur blant trærne i hagens arboret. Det var også tilbud til barna, som kunne prøve seg på treplanting, se teaterforestilling under trekronene eller smake på ferskpresset eplejuice.

Avdelingsleder for skjøtsel og vedlikehold Petter Grinden hos Braathen Landskapsentreprenør var en av flere som representerte Naml. Barna kunne prøve seg på å plante trær, mens de voksne fikk øse av anleggsgartnerens kunnskaper.

De voksne hadde muligheten til å oppleve «skogsbad» med Skog og Mose Naturopplevelser, og de modigste fikk prøve seg på treklatring i sele under god veiledning av profesjonelle arborister. Alle frammøtte kunne registrere seg for å støtte dugnaden Oslotrær, få dager etter at politikerne i hovedstaden har vedtatt å sette av 40 millioner kroner over en fireårsperiode til å etablere «100.000 trær» i byen.