Thuja occidentalis ‘Holmstrup’ – tuja med kompakt søyleform

Kultivaren ble funnet som frøplante av Asger M. Jensen i Holmstrup planteskole i Danmark og er markedsført i Nord-Europa siden 1951. Plantene får en regelmessig, bred søyleform, med tettsittende skudd og blader, og karakteristiske, avrundete smågreiner ut til siden. De er ofte uten markert toppskudd.

Tekst og foto: Ole Billing Hansen

Kultivaren er mer seintvoksende enn T. occidentális ‘Fastigiata’, som dominerte markedet før den enda mer rasktvoksende T. occidentális ‘Brabant’ ble den dominerende kultivaren på markedet. Barfargen er litt matt grønn, men bronsefargen om vinteren er mindre utpreget enn hos mange andre kultivarer. Det er en populær kultivar til planting av hekk, men også frittstående planter pryder et grøntanlegg ved å danne attraktive søyler.

Kultivaren kan også plantes frittstående. Treet har trolig hatt besøk av rådyr, som kan beite på tuja om vinteren.

I motsetning til T. occidentális ‘Brabant’ krever ikke denne kultivaren beskjæring for å beholde slank kroneform. Derimot kan det bli nødvendig med toppbeskjæring for å holde hekken lav, for uten beskjæring kan plantene bli minst 4-6 meter høy. Stagnerte planter setter store mengder kongler, noe som kan virke skjemmende.

Vi regner kultivaren som herdig til sone 5 i innlandet og sone 6 langs kysten.

Kilder

Brander, P. E. 2010. Træer og buske i by og land. Forlaget Grønt Miljø, København. 495 s. ISBN 978-87-7387-0110
Langeland, K. 1993. Hagens vakreste busker og trær – vintergrønne. Schibsted, Oslo. 119 pp. ISBN 82-516-1505-4
Langschwager, L. (red.) 1997. Havens planteleksikon – træer og buske. 674 s. ISBN 87-7464-020-8 (Bind 2)