Christiania – så mye mer enn Pusher Street


Fristaden Christiania i København ligger ved de gamle festningsvollene i Christianshavn. Området er mest kjent for christianittenes liberale syn på hasj og cannabisdyrking, men innbyggerne i disse naturskjønne omgivelsene er ikke bare glade for at fristaden etter sigende nå er blitt det nest mest besøkte turistmålet i Danmark – etter Tivoli.

Tekst og foto: Ole Billing Hansen

Christianittene liker å omtale fristaden som et kunstverk i seg selv. Mange vegger har fantasifulle og fargerike dekorasjoner, og både bolighus – i mange tilfeller selvbygde – og butikker er gjerne malt i sterke farger. Her er det fritt fram for alle – både «ekte» kunstnere og glade amatører. De fleste beboerne i Christiania liker å uttrykke seg kunstnerisk, og hele landsbyen har det mange vil kalle et hippiepreg.

For den som ønsker å bevege seg i skog og natur har Christiania mye å by på. Mer enn hundre fuglearter er observert her, og det er ikke sjelden å se rev, flaggermus og pinnsvin i skog og kratt. Men Christiania ligger så sentralt i storbyen København at arealene flere ganger har vært truet av utbygging. Foreningen for bevaring av Christianias natur har fått støtte fra ornitologisk forening og andre naturinteresserte. Mer enn 22.000 skrev i forbindelse med en av utbyggingstruslene under en oppfordring om å bevare hovedstadens «grønne hage».

Les mer om Christiania i park & anlegg 9/2019, som utgis 1. november.