Oransjerienes historie

«Det er drømmen om eksotiske og varmekjære planter som har skapt behovet for oransjerier. Den som leser annonser i hageblader, får inntrykk av at oransjeri er et glorifisert ord for drivhus. I annonsene ser vi påkostede drivhus med brennlakkerte profiler og litt uvanlig form. De likner mer på det engelskmennene kaller conservatory. Et oransjeri er ikke et drivhus der man dyrker kostbare planter, men et sted der de kan overleve vinteren», skriver Knut Langeland i park & anlegg 9/2017.

I tekst og bilder forteller han om utviklingen av oransjerier fra romerne i antikken ønsket å dyrke planter som egentlig ikke tålte å stå ute om vinteren i deres klima, fram til vår tid hvor slottenes oransjerier er blitt turistattraksjoner.

Slottet Zwinger i Dresden har Tysklands største samling av historiske sitrustrær. Her blir trærne blant annet plassert ute på en hylle utenfor hvert vindu.
Villa Torrigiani har et svært gammelt og litt slitt oransjeri. Her må plantene klare seg som best de kan om vinteren.
I det gamle oransjeriet på Villa Gamberaia utenfor Firenze er gulvet bygd opp slik at plantene ikke skygger for hverandre.

 

 

 

 

Alle foto: