I skyggen av et tre – Mästarrabatten 2012

Landskapsarkitekt Maria Arborgh har skapt en frodig demonstrasjonshage under et stort, skyggegivende poppeltre. Hagen holder mål også i sin sjette sesong etter at den sto ferdig.

I Slottsträdgården ved Malmöhus slott er det etablert åtte temahager designet av svenske landskapsarkitekter og hagedesignere. Temahagene er lagt på en del av det 12 dekar store området som i sin tid var byens planteskole.

Blomstringen i hagen er lite vektlagt, men «når blomstene dukker opp, gir de feltene en ekstra dimensjon».

«I skuggan av ett träd» er tegnet av landskapsarkitekt Maria Arborgh:

– Jeg oppdaget dette stedet lenge før jeg fikk oppdraget, sier den Malmö-baserte landskapsarkitekten, som forteller om et felt under en storbladet poppel hvor det tidligere bare vokste markdekkende bergeføy. Her ville hun vise hva det er mulig å få til av lettskjøttede plantefelt på steder dominert av skygge eller halvskygge og med middels fuktig jordbunn.

– Plantingen er satt sammen av planteslag med blader i ulike nyanser av grønt. Blomstringen er underordnet – den er mer som overraskelser og ikke noe man savner. Men når blomstene dukker opp, gir de feltene en ekstra dimensjon.

Buede ligusterhekker og stauder med blader i ulike nyanser av grønt bidrar til stor frodighet.

Mellom feltene er det anlagt grusganger, og hvert felt er rammet inn av en kant av cortenstål. Etableringen av demonstrasjonshagen begynte allerede i 2009, fordi Arborgh ønsket at den skulle virke vel etablert ved åpningen tre år seinere. Plantelista omfatter 25 ulike planteslag, blant annet fliketbladet svarthyll med rødt bladverk og rosa blomster, en hvitblomstret kultivar av brunstorkenebb (Geranium phlaeum), japanstarr (Carex morrowii) og hasselurt (Asarum europaeum). Mellom feltene er det lave, buede hekker av liguster, mens ytterkantene av rommet har buksbom og høyere hekker av klipt barlind. Tre felt med bergeføy er videreført i inngangspartiet til demonstrasjonshagen.

Bergeføy (murgröna – Hedera helix), liguster (Ligustrum vulgare), buksbom (buxbom – Buxus sempervirens) og barlind (idegran – Taxus cv.) utgjør den overordnede vegetasjonen under det store poppeltreet. Sammen med stauder (perenner), prydgras og starr (gräs) danner de den dominerende vegetasjonen i demonstrasjonshagen.

Mästarrabatten er et landsomfattende tiltak som ble initiert i 2006. Hvert år blir en av Sveriges mest anerkjente hagedesignere utfordret til å lage en planterabatt. Formålet er å inspirere til nye og vellykkede måter å komponere beplantninger og å løfte fram planteslag som har dyrkingsverdi i Sverige.