Mosegrodd kunst


Ved en nylig åpnet del av Gaustadbekken i Oslo har kunstnere fra det store atelierfellesskapet Påfuglen i sommer fått boltre seg med en ny form for utsmykning. En 40 meter lang betongvegg har fått fjorten portretter av kjente mennesker innen vitenskap og kultur. Det spesielle med portrettene er at all hårvekst – hodehår, barter og skjegg (samt parykk) – består av levende mose, noe som gjør at portrettene vil endre seg over tid. Gabriel Bøen fra Oslo husgartnere har stått for mosen, som har fått etablere seg på filt gjennom tre sesonger i Tyskland. Jonathan Chedeville og Jonathan Varcoe fra SOW har malt portrettene med god hjelp av Jesse Enqvist og Rasmus Lyche Iversen.

Prosjektleder Ask Rosseland i Påfuglen forteller at barn fra skoler og barnehager i nærområdet stadig er bortom muren for å kikke på portrettene. Et mål med prøveprosjektet er å se om utsmykningen kan forebygge tagging.

De 14 mosegrodde er: Albert Einstein, Nelson Mandela, Marie Skłodowska Curie, Nikola Tesla, Leonardo da Vinci, Steve Jobs, Camilla Collett, Sitting Bull, Fridtjof Nansen, Frida Kahlo, Ole-Johan Dahl, Isaac Newton, Gregory Bateson og Stephen Hawking. Også kunstnerne har portrettert seg selv i mindre format, dog uten mose…

Kilde: Aftenposten 17. oktober