Ny fasadebelysning på Den Blå Moské

Den belyste fasaden på Den Blå Moské utgjør en eksotisk kontrast i de ellers nokså grå omgivelsene på Grønland. Foto: Dag Sandven

Norges første moské bygd fra grunnen av fikk i fjor ny fasadekledning, og dermed ble det også ny fasadebelysning. Belysningen av fasaden framhever arkitekturen, skaper visuelle kontraster i området, varierer mellom en hverdagsscene og en nattscene, og markerer ulike muslimske høytider.

Tekst: Ole Billing Hansen

Den Blå Moské har det offisielle navnet Central Jam-E-Mosque. Det er en særpreget bygning som ligger på Grønland i Oslo. Moskeen er oppført i 1995 og har en karakteristisk korallblå fasade. Den utgjør en svært synlig og eksotisk kontrast i de ellers nokså grå omgivelsene.

Fasaden ble kledd med håndmalte keramikkfliser produsert i Iran og Spania. Det viste seg allerede den første vinteren at den flislagte fasaden ikke tålte norske klima. Flisene løsnet og falt ned, eller de ble vansiret av frostsprengning. Fasaden måtte rehabiliteres, og siste rehabilitering var i 2023.

– Arkitekt Kristin Lande Andersen fra WSP Norge AS tok kontakt med oss, sier Ole Martin Nistad, som er kundeansvarlig for utendørsbelysning i SML Lighting. – Hun ønsket å få utarbeidet en lysplan og få forslag til belysning av fasaden. Byggherre World Islamic Mission ønsket en nøytral belysning for å framheve byggets arkitektoniske detaljer. I tillegg ønsket de at balkongene skulle kunne belyses med blått lys og at det skulle være mulig å skifte farge for å markere ulike høytider og begivenheter. Les i park & anlegg 2/2024 hvordan SML Lighting løste utfordringene.

Belysningen kan skifte farge for å markere ulike høytider og begivenheter. Foto: Dag Sandven