Nya perennträdgården – vilt og vakkert med stauder året rundt

I Slottsträdgården ved Malmöhus slott er det etablert åtte temahager designet av svenske landskapsarkitekter og hagedesignere. Temahagene er lagt på en del av det 12 dekar store området som i sin tid var byens planteskole.
Det er slottsgartner John Taylor, kjent fra svenske hageprogrammer på TV, som har designet den nye staudehagen. Stauder er stort sett trofaste venner som kommer igjen år etter år. Taylor har kombinert tallrike blomsterstauder og enkelte blomstrende trær med prydgras slik det er blitt vanlig i moderne staudeplantinger. Man får da en hage som kan se noe uryddig og kaotisk ut, slik vi gjerne finner plantebestand i naturen, men hagen er nøye planlagt.

Den nye staudehagen gir et litt kaotisk inntrykk, men er nøye planlagt for å etterlikne naturen.

Den nye staudehagen er delt inn i tre avdelinger. Hvert av de tre store bedene er rammet inn av rekker med åkerstein og stokker. Her finnes også en liten, bølgende buksbomhekk. Tidlig om våren er hagen fylt av tusenvis av ulike vårløk. Den kan hende aller vakreste tiden i denne hagen er når magnolia og sargentkirsebær blomstrer samtidig i april. Deretter overtar middels høye stauder i en periode fram til ettersommeren. Da er hagen dominert av mer storvokste stauder.

De viktigste blomstrende lignosene i hagen er Hamamelis mollis (kinatrollhassel), Magnolia kobus (kobusmagnolia) og Prunus sargentii (sargentkirsebær). Andre viktige planteslag i hagen er Amsonia hubrichtii (texasamsonia), Crocosmia ‘Lucifer’ (montbretia), Lamprocapnos spectabilis ‘Alba’ (hvit løytnantshjerte), Sanguisorba canadensis (kanadablodtopp), Thalictrum ‘Elin’ (frøstjerne) og Vernonia crinita (vernonia).

 

Storhjortetrøst (Eupatorium purpureum) er mer enn to meter høy og dominerer en av avdelingene om høsten.
De tre avdelingene er rammet inn av gamle trestokker og åkerstein for å hentyde til naturlikhet. Purpursolhatt (Echinacea purpurea), prydgras og stikle (Eryngium) gir variasjon i staudebedet i august.
På ettersommeren står kirsebær- og magnoliatrærne nokså anonyme, mens blomstrende stauder bidrar med fargeinnslag.