Calocedrus decurrens – en vakker nordamerikansk tujaslektning

Kaliforniadufttre er et eksotisk alternativ til tuja med blankere, mer dekorativt bar. Dessverre er det bare trevirket som er aromatisk. Treslaget er lite kjent hos oss og dermed lite brukt her i landet.

Tekst og foto: Ole Billing Hansen

Kaliforniadufttre (Calocédrus decúrrens (Torr.) Florin) er en alltidgrønn, sambo barplante i sypressfamilien (Cupressáceae). Slektsnavnet har arten fra gresk kalos – vakker og kedros – seder, mens artsepitetet betyr nedløpende. Tømmer av treslaget har en sterk duft, og det aromatiske, myke virket har blant annet vært brukt til å lage blyanter og kister som skal være sikre mot møll.

Arten finnes viltvoksende i Oregon, California og Nevada i det vestlige USA, opp til 2000 moh. i den sørlige delen av utbredelsesområdet. På gode steder blir trærne opptil 45 meter høye med slankt kjegleformet krone. I grøntanlegg blir det ofte brukt frøplanter eller kultivarer med mer kompakt og opprett vekst. Disse kan minne om tuja-kultivarer med sin brede og tettvokste søylefasong.

Samlingene av hannblomster ligger klare til vårens blomstring allerede på seinhøsten.

Eldre trær får stamme med avskallende, oransjebrun bark. Skuddsystemet er flatt og likt på begge sider. De skjellformete bladene sitter parvis motstilt og er nedløpende langs skuddet. Baret er skinnende mørkegrønt og inneholder harpiks. Blomstringen er om våren, men oransjegule hannblomstsamlinger er utviklet allerede høsten i forveien. Hannblomstene åpner seg og sprer pollenet når varmen kommer om våren. De fleste hunnblomstene sitter lenger oppe i krona. Konglene utvikler seg i løpet av sommeren og blir 2-2,5 cm lange, smalt eggformete og med fire til seks parvis motstilte kongleskjell.

I universitetsparken ved NMBU finnes om lag 20 år gamle eksemplarer av kaliforniadufttre. Noen er plantet lunt, andre står mer eksponert, men ingen har hatt vinterskade.

Arten foretrekker jevnt fuktig, godt drenert, nøytral til svakt sur jord, men den kan også klare seg under tørrere forhold. Kaliforniadufttre er lite plantet hos oss, men treslaget er trolig mer vinterherdig enn tidligere antatt og kan prøves til sone 3 og på lune steder i sone 4.

Kilder

Dirr, M.A. 2011. Dirr’s encyclopedia of trees and shrubs. Timber Press, Portland London.  951 s. ISBN 978-0-88182-901-0
Krüssmann, G. 1972. Handbuch der Nadelgehölze. Parey, Berlin og Hamburg. 366 s. ISBN 3-489-71422-9
Langschwager, L. (red.) 1997. Havens planteleksikon – træer og buske. 674 s. ISBN 87-7464-018-6 (Bind 1)
More, D.; White, J. 2005. Trær i Norge og Europa. Damm, Oslo. 831 s. ISBN 82-04-08517-6