Ella Hvals plass – universelt utformet for alle aldersgrupper


Gangbanen for folk med rullator eller annet rullende framkomstmiddel er mye brukt. Start- og sluttpunkt er det samme i rundløypa, så det er ikke mulig å gå seg bort.

To slitne, asfalterte ballplasser er blitt en universelt utformet plass med aktivitetstilbud for alle. Her finnes petanquebane, bordtennisbord, steinlabyrint, gangbane for rullator, sykkelstasjon, lekeplass, byttebod med bøker, opphøyde dyrkingsbed, en liten nytteveksthage og utekjøkken. Ikke minst er det mange muligheter for å sitte ned ved mange faste eller flyttbare bord og benker. Beboerne i de 145 omsorgsboligene i høyblokka ved plassen på Sandaker i Oslo er flittige brukere, og her blir det lagt til rette for ulike sammenkomster og treff. Det er blitt mye triveligere å oppholde seg ute for beboerne.

Tekst og foto: Ole Billing Hansen

Blå landskapsarkitekter ved Sille Winsnes og Siri Lima har sammen med arkitekter i Gaia Oslo og landskapsarkitekten i Urbant levende laboratorium utformet plassen og innholdet i den. Tidligere var dette Sandaker ballplass, men den hadde et lite innbydende dekke og ble lite brukt. Ella Hvals plass har navn etter skuespilleren som bodde ikke så langt unna, og den sto ferdig i 2019. Forvandlingen er beskrevet som «fra øde plass til livlig oase».

Benker, opphøyde bed for krydderurter og blomster, utekjøkken med grill, samt en rød byttebod for den som er nysgjerrig på bøker, er noen av tilbudene brukerne av Ella Hvals plass kan benytte seg av.

To barnehager og Nordpolen skole er nærmeste naboer, og selv om mange av de eldre i omsorgsboligene ikke lenger er så mobile, synes de det er spennende å følge med på hva de yngre generasjonene holder på med. Om vinteren blir en del av plassen islagt, så her er det aktivitet året rundt. En ansatt aktivitør legger til rette for at også eldre som sliter med demens, skal trives på Ella Hvals plass.

Prosjektet blir presentert med tekst og bilder i park & anlegg 5/2023, som blir utgitt 9. juni.