Nytt liv i dødt tre

«Før man tar ned døde busker og trær, bør man vurdere om de er egnet som stativ for klatre- eller slyngplanter. Dermed kan man forlenge gleden man har med trærne», skriver Espen Gaarder Haug i park & anlegg 5/2022. «Det er ikke alltid fornuftig å felle og fjerne et dødt tre helt.»

Espen Gaarder Haug er tredje generasjon gartner oppvokst i Gaarders planteskole i Ås. Eiendommen blir ikke lenger drevet som planteskole, men Espen har kjøpt den tilbake, overtatt foreldrenes hus og hage, og gjort om en del av bygningsmassen til annet bruk. Han har dessuten en bistilling som professor i finans ved NMBU.

Det døde treet ble tatt ned i seksjoner ved hjelp av en innleid lift. Foto: Espen Gaarder Haug

 

 

Espen forteller om et stort, dødt bartre som også har fått en ny rolle: «Jeg hadde et stort sypresstre med gult bar i hagen. Det hadde blitt mange meter høyt, men alt har en slutt, og en sommer var treet dødt. Den døde sypressen var ikke akkurat til pryd, så jeg leide en lift og fikk en kamerat til å hjelpe meg med å ta det ned. Men sypress er kjent for å ha solid trevirke som kan motstå råte i mange år, så hvorfor fjerne treet helt? Nederst på stammen hadde en klatrehortensia som jeg hadde stående litt lengre borte langs muren, begynt klatringen oppover, godt hjulpet av plantens hefterøtter. Jeg bestemte meg derfor for å beholde de nederste ca. tre meterne og la klatrehortensiaen få vokse videre. Resultatet er blitt bra. Om man ikke ser nøye etter, vil man kunne tro at dette er et helt spesielt tre, og det er det jo for så vidt også. En død sypress-stamme med noen avkortede greiner kan altså fungerer som et utmerket stativ for en klatrehortensia.»