Et lysende vintertre med raskt skiftende farger


På Filipstad i Oslo står et spektakulært tre og lyser opp mørke høst- og vinterkvelder – til glede for besøkende og hovedstadens befolkning. Det er kunstverket «Tree of Ténéré» som ble kjøpt inn av Stein Erik Hagen i 2017 og montert i oktober i år.

Tekst og foto: Ole Billing Hansen

Det kunstige treet er 18 meter høyt med 18 meter bred krone. Hvert «blad» har lysdioder. Til sammen skal det være 175.000 lysdioder i trekrona ifølge nettsiden www.treeoftenere.com. Disse kan programmeres, noe som gjør at treet hele tiden skifter farge. Noen ganger er krona dominert av rosa nyanser – som et kirsebærtre om våren. Andre ganger er det lysegrønt, og når røde og oransje fargetoner dominerer, minner treet om høst. Spekteret av farger er enda større, så noen ganger framstår treet i usannsynlige farger. Den kraftige stammen har lysere flekker som bringer tanken mot platan.
Treet ble kjøpt inn for et ukjent antall millioner kroner under Burning Man-festivalen i Nevada. Navnet viser til «verdens mest isolerte tre» – et akasietre i Sahara som ble et symbol på overlevelse. Det greide seg fram til 1973 da treet ble kjørt i senk av en libysk fyllekjører. Det døde treet endte på museum, og på voksestedet ble det isteden satt opp et enkelt minnetre i metall.
Det lysende kunstverket oppsto som et prosjekt ledet av amerikanerne Zachary Smith, Alex Green, Mark Slee og Patrick Deegan samt deres ti medarbeider og en rekke frivillige. Det fargerike treet er et ettertraktet fotomotiv, og det finnes en rekke videosnutter på internett som viser trekronas raskt skiftende farger.