Kristiansand er årets mest attraktive by


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kristiansand er vinner av Statens pris for attraktiv by 2018. Juryen mener byen har gjennomført et markant skifte i sin bypolitikk. Gjennom målrettet politisk og faglig arbeid har sørlandshovedstaden tatt ansvar for å skape en kompakt by med god tilknytning til sjøen, skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryen for Attraktiv by-prisen har hatt tre sterke kandidater å velge mellom. Askim og Svolvær var i tillegg til Kristiansand finalister til årets pris, men sørlandsbyen utmerket seg på flere områder, noe som gjør byen til et spesielt forbilde for andre, mener juryen.
I begrunnelsen skriver juryen blant annet: «I dag er Kristiansand en foregangsby i arbeidet med å styrke en samordnet bolig-, areal- og transportpolitikk. Det er lagt sterk vekt på sykkel og gange, og byen har arbeidet aktivt for å sikre grønn struktur og god funksjonsblanding i sentrum med blant annet lokalisering av to videregående skoler i kvadraturen. Ikke minst er denne prioriteringen gjort synlig gjennom hvordan bystranden er urbanisert og bragt inn i byen. Med en god reguleringsplan for utbyggingen av området mellom kvadraturen og elva (Tangen) har dette området blitt en gave til offentligheten og ikke en privatisert del av byen.»

– Kristiansand har jobbet planmessig og godt de siste årene med å skape en attraktiv by. Det er tatt et oppgjør med en gammeldags og lite bærekraftig byutvikling. Det satses nå veldig sterkt på sentrum, og bevisstheten i byen har endret seg. Ikke bare har de hatt gode planer, det er også høy kvalitet på gjennomføringen, sier juryleder Erling Dokk Holm.
Den 18. juni reiser statsråd Monica Mæland til Kristiansand for å dele ut prisen. Da venter 250.000 kroner, en plakett og diplom – og ikke minst heder og ære til byen.

Kilde: Sindre Haarr, Kommunal- og moderniseringsdepartementet