Vår på Økern Portal

Den imponerende store takhagen på Økern Portal rommer flere avdelinger og er verdt et besøk.

Økern Portal er et stort, nytt bygningskompleks i Oslo med blant annet møtelokaler og flere serveringssteder. Det spesielle med bygningen er at store deler av taket har vegetasjon, og mye av arealet blir brukt til dyrking av spiselige produkter. Dette kommer både serveringsstedene i bygningen og ivrige hobbydyrkere til gode. Liv Opsahl er heltidsansatt markedskoordinator og gartner i anlegget, med tittelen bybonde og arbeidsgiver U.Reist.

Tekst og foto: Ole Billing Hansen

– Luking må til, selv om det fyker inn færre ugrasfrø her enn på bakkenivå, sier bybonde Liv Opsahl.

Takflaten er på til sammen om lag 7000 kvadratmeter, og av dette arealet er 4400 kvadratmeter grønt. Det grønne arealet er inndelt i ulike avdelinger, og hver av disse har tematisk plantevalg. For eksempel finnes et område med gamle, norske kulturplanter, som kvann, løk, karve og rabarbra. Her kan kokkene i bygningens restauranter plukkhøste til bruk på kjøkkenet, men feltet er først og fremst til demonstrasjon. Et annet område er dominert av krydderurter, bær og frukt. Det skal skjøttes som en «matskog», mens en tredje avdeling er satt sammen av vegetasjon vi finner i naturen i oslofjord-området, blant annet en etterlikning av vegetasjonstypen kalkeng. Et fellestrekk ved plantevalget på taket er at mange har spiselige plantedeler, og her finnes selvsagt ingen giftige planter. Mellom og gjennom plantefeltene er det støpte ganger, noe som gjør det enkelt å ta seg fram, uansett mobilitetsevne.

Et eget område på taket er satt av til dyrking av grønnsaker, urter og bær. For 3000 kroner for sesongen fra april til oktober kan naboer og andre bli medlem et samdyrkerlag og delta i dugnaden for å få fram avlinger. – Mellom kl. 13 og 19 er det bra aktivitet her i hagen i sesongen, forteller bybonden, som er til stede og veileder. – Dette er en ikke-prestasjonsbasert fritidssyssel, og den passer for alle.

Anisisop (Agastache foeniculum) har plantedeler med en duft som er karakterisert som en blanding av mynte, anis og sitron.

Hvilke favoritter har bybonden blant de mange nyttevekstene på taket? – Av de spiselige tidlige planteslagene om våren er grasløk en selvfølge, men også stauden anisisop er svært smakfull på denne tiden. De ferske bladene til bjørnerot er også lekre, både å se på og å spise. Snart kan vi høste de første stilkene av rabarbra, og noen i samdyrkerlaget har sådd reddikfrø, som spirer nå. Ja, det er mye å glede seg til utover sommeren. For mange er det førstegangsopplevelser å smake på krydderurter og planter de ikke kjenner til fra før. I fjor sommer var det flere som fikk smake de gule blomstene til daglilje for første gang. Både farger og smak kan gi overraskelser i planteverdenen, sier Liv Opsahl.

Les hele reportasjen fra den prisbelønte takhagen i park & anlegg 5/2022 med utgivelse 3. juni.