Lekne landskapsarkitekter mottok Jacob-prisen

Lala Tøyen jublet da de ble tildelt Jacob-prisen under en seremoni på DOGA i Oslo en kveld i slutten av november. Foto: Morten Brakestad/Propix

Innovative. Involverende. Lekne. Utradisjonelle. De siste 14 årene har de satt tydelige spor både i landskap og byrom. Tidligere i november mottok landskapsarkitektene Lala Tøyen Jacob-prisen under et arrangement på DOGA.

Tekst: Henning Poulsen, Pressenytt

En fagtung Jacob-jury uttalte at Lala Tøyen trekker faget inn i framtiden, og at de med sin egenart, kreativitet og lekenhet er en inspirasjonskilde for en samlet design- og arkitekturbransje: – Lala Tøyen viser oss hvordan design og arkitektur kan bidra til positiv samfunnsutvikling. Uansett om det er snakk om en enkel installasjon eller en kompleks områdeplan, skaper de noe som er samlende, bærekraftig og laget for folk, uttalte juryleder Guri Mo.

Høythengende pris

Jacob-prisen er den mest høythengende utmerkelsen DOGA gir til designere og arkitekter som flytter grenser og fører fagene videre. I sin vurdering skriver juryen at Lala Tøyen utfordrer etablerte prosesser og gamle vaner, og at landskapsarkitektene i kontoret har omskrevet regelboken for hva landskapsarkitektur skal være.

Dette er 62. gang prisen blir delt ut. Prisen ble delt ut av statssekretær Nancy Charlotte Porsanger Anti i Kommunal- og distriksdepartementet.

Første gang landskapsarkitekter vinner

– Dette er utrolig gøy, og det er en milepæl i vår historie. I tillegg er dette faktisk første gang et landskapsarkitektkontor mottar prisen, og det gjør meg ekstra stolt, sier Iwan Thomson, partner og grunnlegger i Lala Tøyen.

Det Oslo-baserte kontoret så dagens lys tilbake i 2009. Lala Tøyens visjon er å formgi for enkeltmennesket, framfor å følge en industriell eller økonomisk logikk: – Min drivkraft er ønsket om at det jeg formgir, skal få mennesker til å løfte blikket, stoppe opp, se og tenke over stedet, hverandre eller omgivelsene, sier Thomson.

Buldreveggen på Enerhaugen. Foto: Ole Billing Hansen

Fra utrygghet til destinasjon

Ett eksempel på Lala Tøyen-prosjekt er Buldreveggen på Enerhaugen i Oslo. Lokalbefolkningen på Enerhaugen opplevde gangveien mellom Smedgata og Sørligata som utrygg, særlig på kveldstid. Lala Tøyen så en mulighet for å omskape området til en destinasjon – et sted folk kommer til, selv om de ikke bor der. På oppdrag fra Enerhaugen borettslag har de tegnet en fargerik og variert klatrevegg, sitteplasser og en utsiktsplass langs gangveien. Stedet blir flittig brukt av store og små. Det sørger for lek, liv og aktivitet i nærområdet seint og tidlig.

Les hele artikkelen med flere eksempler på Lala Tøyens prosjekter i park & anlegg 1/2024, som utgis 1. februar.