IFLA World Congress 2019 åpnet i dag


Vigelandsparken er ett av mange mål for de guidete turene under IFLA World Congress 2019. Arkivfoto: Ole Billing Hansen

Landskapsarkitekter fra hele verden er samlet i Oslo fra 18. til 20. september. De vil drøfte aktuelle temaer knyttet til byutvikling og landskapsarkitektur. En viktig del av kongressen er å se nærmere på hovedstadens offentlige rom og uteanlegg.

Tekst: Ole Billing Hansen

Temaet på årets kongress er «common ground». Begrepet omfatter vår felles klode, men også de felles stedene vi oppholder oss og ferdes. «Med dagens byutvikling der hver kvadratmeter i byen er kostbar og ettertraktet, er plassen mellom bygningene, som landskapsarkitekturen tar seg av, under stort press», heter det i en pressemelding fra arrangørene IFLA og Norske Landskapsarkitekters Forening (NLA). «Likevel er det akkurat dette rommet som skaper den gode byen å leve i. Bytransformasjon, grønn mobilitet, gode og vakre landskapsrom og medvirkning av innbyggere er derfor aktuelle temaer som blir belyst med foredrag, innlegg og befaringer.» Arrangøren viser også til at begrepet «common ground» betyr «å ha felles forståelse, felles plattform, felles ansvar og rettigheter til felles goder som naturen og landskapet byr på».

Den offisielle åpningen av kongressen fant sted på Oslo Kongressenter klokken 12 i dag. Resten av denne dagen og torsdag viser en rekke internasjonale og norske landskapsarkitekter hva landskapsarkitekturen bidrar med for å gjøre landskapet og uterommene til en del av bærekraftige samfunn. Til sammen blir det i løpet av to dager 40 sesjoner med 270 presentasjoner av nasjonal og internasjonal interesse. Tolv hovedforedragsholdere, blant annet internasjonale størrelser i faget som professor Anne Whiston Spirn ved MIT, professor Anita Berrizbeitia ved Harvard University og franske Henri Bava, grunnlegger av Agence Ter, deler sin kunnskap og presenterer noen av sine arbeider. Den anerkjente kinesiske landskapsarkitekten Kongjian Yu vil torsdag være til stede på kongressens litteraturkafé. Her presenterer han boka «A letter to the leaders of China» der han går inn for en åpen samfunnsdebatt om byutvikling.

Fredag 20. september tilbyr kongressen hele 17 kyndig guidete turer til hovedstadens parker, uterom og offentlige rom. Oslo har mye å vise fram: Byutviklingen og transformasjonen i Bjørvika, i Groruddalen og i Hovinbyen så vel som klassiske anlegg som Vigelandsparken og den botaniske hagen på Tøyen er blant turmålene. Kongressen blir avsluttet med en mottakelse på Oslo rådhus med ordføreren som vertskap.

IFLA 2019 World Congress blir arrangert av den internasjonale landskapsarkitektforeningen IFLA i samarbeid med NLA. Arrangementet er fullbooket med 1400 påmeldte deltakere, blant annet mer enn hundre deltakere fra Kina. Det er 30 år siden en tilsvarende kongress sist ble arrangert i Norge. IFLA 2019 World Congress er partner til Oslo miljøhovedstad 2019. Kongressen er også en hyllest til 100-årsjubileet for høyere utdanning i landskapsarkitektur i Norge, samtidig som NLA feirer 90 år.